GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke Crkve

Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke Crkve
KONZULTACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
VATIKAN - Papa Franjo otvorio je u nedjelju dvogodišnje globalne konzultacije koje bi mogle promijeniti načini na koji Rimokatolička Crkva donosi odluke i čiji bi se utjecaj mogao osjećati dugo nakon završetka njegova pontifikata.

Pobornici smatraju da je inicijativa nazvana "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje" prilika za promjenu dinamike moći u Crkvi i da se da veći glas katolicima laicima, uključujući žene i ljude na marginama društva.

Konzervativci smatraju da je proces koji će se odvijati u tri faze gubitak vremena, da bi mogao potkopati hijerarhijsku strukturu Crkve koja ima 1,3 milijardi vjernika te dugoročno razvodniti tradicionalnu doktrinu.

Papa je na misi u bazilici sv. Petra rekao da bi katolici trebali biti otvorenog uma prema tom procesu.

"Jesmo li spremni za avanturu ovog putovanja? Ili se bojimo nepoznatog i radije bismo se sakrili iza uobičajenih izlika: 'To je besmisleno' ili 'Uvijek tako činimo'?", upitao se.

U prvoj fazi, katolici u župama i biskupijama širom svijeta razgovarat će o pitanjima kao što su sluša li Crkva dovoljno mlade, žene, manjine i marginalizirane.

Razgovarat će također kako identificirati stereotipe i predrasude u lokalnim zajednicama i kakvu Crkvu misle da Bog želi danas u svijetu.

Nakon rasprava na nacionalnim i kontinentalnim razinama, biskupi će se sastati u Vatikanu na mjesec dana 2023. Pripremit će dokument, a Papa će napisati Apostolsku pobudnicu sa svojim stajalištima, prijedlozima i možda uputama o raznim pitanjima.

"Nemojmo dopustiti da naša srca budu zatvorena; nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima. Slušajmo jedni druge", rekao je Papa na misi na kojoj je bilo oko 3000 ljudi.

Naglasio je ipak da samo Pape mogu donositi konačne odluke o doktrinarnim pitanjima.

Papa je kazao da sinodalnost, pojam koji potječe iz grčkog i znači otprilike zajedno ići istim putem, ne može postati "Crkvena konvencija, studijska skupina, politički kongres ili parlament, nego događaj ispunjen milošću, proces zacjeljenja vođen Duhom Svetim".

Tagovi: Papa Franjo, Vatikan
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE