GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je Branko Bačić: Najveća preporuka kumstvo s Vladimirom Šeksom

Ovo je Branko Bačić: Najveća preporuka kumstvo s Vladimirom Šeksom
SKICA ZA PORTRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2023 / 21:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Branko Bačić, kojeg je Plenković predložio za novog potpredsjednika vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpredsjednik je HDZ-a i predsjednik Kluba HDZ-a u saboru, a u svojoj karijeri već je bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Bačić je do sada više puta biran za saborskog zastupnika HDZ-a. Nakon ulaska u sabor 2003. godine, imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon ponovnog izbora za zastupnika 2007. zamrzava mandat zbog imenovanja državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Bio je i načelnik općine Blato na Korčuli, a 2010. godine prvi put sjeda u ministarsku fotelju. Te je godine, nakon rekonstrukcije vlade, bio imenovan ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, ponovno je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje je obnašao dužnosti predsjednika raznih saborskih odbora, a 2016. godine postaje predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Član je HDZ-a od 1990. godine. U tri navrata biran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je i aktualni predsjednik. Od 2008. godine član je Predsjedništva HDZ-a, a dužnost glavnog tajnika HDZ-a obavljao je od 2009. do 2012. godine. Bačić je rođen 1959. godine, završio je Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer geodezije.

Branko Bačić je najbliži Plenkovićev suradnik, što je sam premijer i potvrdio točno tim riječima na večerašnjoj presici. Iako nikada nije bio u nekom posebnom fokusu javnosti, Bačić je u politici već gotovo dvadeset godina i svi ga znaju kao svojevrsnog "čistača" u političkoj areni.

Kad god treba napasti političkog protivnika ili braniti stranku ili njenog šefa, Bačić je taj koji staje pred kamere i zadaje (ili prima) udarce. Kao i svaki pravi HDZ-ovac, radio je razne stvari za svoju stranku, a pamti ga se i po onome najprljavijemu, u pravom smislu riječi.

Valja podsjetiti da je Bačić nacionalnu političku karijeru započeo u vrijeme Ive Sanadera, u vrijeme kad se odvijala afera Fimi media, za koju su Sanader i HDZ pravomoćno osuđeni. Bačić je tada bio glavni tajnik HDZ-a, član predsjedništva stranke i državni tajnik u Sanaderovoj vladi.

Bačić je na suđenju za aferu Fimi media potvrdio da je 2010. godine USKOK-u predao 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura. Bačić je novac osobno dostavio USKOK-u nakon što je tadašnja premijerka Jadranka Kosor obavijestila tadašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića da se taj novac već 10 mjeseci nalazio u HDZ-ovoj blagajni.

"Nakon što je Kosor obavijestila da smo u kasi našli taj iznos, ja sam ga kao tajnik dostavio u Državno odvjetništvo", rekao je tada Bačić.

Upitan je li mu u to vrijeme išta bilo sumnjivo, s obzirom na to da je blisko surađivao sa Sanaderom, Bačić je odgovorio: "Ja sam bio državni tajnik u to vrijeme u vladi i nisam ni na kakav način dolazio u kontakt s agencijom Fimi media, nisam imao nikakvog doticaja. Takva saznanja, da postoje radnje koje su nezakonite i zbog kojih je nastajao crni fond… Nisam bio upoznat. Nisam ni prikupljao te novce niti sam ih dijelio. Kažem, pri takvom iznosu novca kojim je stranka raspolagala ni na pamet mi nije moglo pasti da bi se mogle raditi ovakve radnje. Nisam primijetio ništa sumnjivo."

"Nije se moglo naslutiti da bi na bilo koji način postojali takvi postupci. Takve informacije nismo imali. Sve se saznalo kada je Sanader otišao", dodao je Bačić tada.

Bačić je među prvima u HDZ-u predlagao Andreja Plenkovića za novog šefa stranke kazavši tada da je on "osoba koja može vratiti povjerenje birača u HDZ" iako je Plenković u to vrijeme, 2016. godine, bio tek najavio kandidaturu, a još nije postao službeni kandidat. Pamti ga se i po uvođenju stranačke stege u vrijeme kada se usvajala Istanbulska konvencija.

Neki HDZ-ovi zastupnici su se u travnju 2018. godine tome oštro protivili i odbili glasati za taj dokument. Među protivnicima je bio i Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, kojem je Bačić to zamjerio i kasnije mu oštro poručio da je ulaskom u HDZ izgubio dio suvereniteta.

"Ulaskom u stranku izgubili ste dio svog suvereniteta. Oni koji će glasati protiv, trebali bi razmisliti o drugim političkim opcijama... Nema glasanja po savjesti", odrješit je bio tada Bačić.

Branko Bačić je jedno od svojih prvih medijskih pojavljivanja imao 2003. godine, kada je zajedno s današnjim predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, kumovao na vjenčanju tada 60-godišnjeg Vladimira Šeksa. Krajem iste godine Bačić je postao saborski zastupnik, a iduće godine preuzeo je dužnost državnog tajnika u Kalmetinom ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Tagovi: Branko Bačić, Vladimir Šeks, Ivo Sanader, Andrej Plenković, Jadranka Kosor
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE