GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkriveno kako su procurili tajni američki dokumenti

Otkriveno kako su procurili tajni američki dokumenti
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 07:19
Autor: SEEbiz / index.hr
WASHINGTON - Posljednjih su dana Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Pentagon započeli istragu o očitom curenju osjetljivih dokumenata na internetu, uključujući neke koji su bili označeni kao "strogo povjerljivo".

Dio dokumenata koji su se pojavili u medijima bio je usredotočen na rusku invaziju na Ukrajinu, dok su drugi detaljno analizirali potencijalnu britansku politiku o Južnom kineskom moru i aktivnosti Hutija u Jemenu.

O postojanju dokumenata prvi je izvijestio The New York Times nakon što je niz ruskih kanala na Telegramu 5. travnja podijelio pet slikovnih datoteka koje se odnose na invaziju na Ukrajinu i za koje je istraživački portal Bellingcat u međuvremenu otkrio da je barem jedna grubo montirana.

Čini se da su ovi dokumenti nastali početkom ožujka, otprilike u vrijeme kada su prvi put objavljeni online na Discordu, platformi za razmjenu poruka popularnoj među gejmerima.

Međutim, Bellingcat je vidio dokaze da su neki dokumenti iz siječnja možda objavljeni na internetu i ranije, iako nije jasno kada. Bellingcat je također razgovarao s tri člana Discordove zajednice na kojoj su slike objavljene, a koji su tvrdili da je mnogo više dokumenata podijeljeno na drugim Discordovim poslužiteljima posljednjih mjeseci.

Budući da su kanali izbrisani nakon kontroverzi izazvanih ovim dokumentima, Bellingcat nije mogao potvrditi ovu tvrdnju.

Bizarno je to što su se kanali na Discordu na kojima su objavljeni dokumenti iz ožujka fokusirali na računalnu igricu Minecraft i obožavanje filipinskog YouTube celebrityja. Zatim su se proširili na druga mjesta kao što je 4Chan, te su se potom pojavili na Telegramu i Twitteru, a onda i u medijima diljem svijeta posljednjih dana.

Ukrajinski dužnosnici sumnjaju u vjerodostojnost dokumenata, a Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, na Telegramu je izjavio kako vjeruje da Rusija stoji iza navodnog curenja informacija. No američki sigurnosni dužnosnici koje je citirao The New York Times doveli su u pitanje njihovu autentičnost.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je za CNN da dokumenti pokazuju opseg umiješanosti SAD-a i NATO-a u Ukrajinu. Ipak, jedan proruski kanal na Telegramu koji se bavi ratnim vijestima nije bio uvjeren u autentičnost dokumenata i smatra kako je moguće da se radi o dezinformaciji Zapada.

Čini se da dokumenti detaljno opisuju događaje i nude analizu ruske invazije na Ukrajinu do ožujka 2023. godine. Niti jedan od dokumenata koje je Bellingcat vidio nije bio skeniran, nego su fotografirani. Sadržaj dokumenata je raznolik, a neke teme uključuju karte žarišta u Ukrajini kao što su Bahmut i Harkiv te raspored isporuke zapadnog streljiva Ukrajini, kao i karte i kataloge sredstava ukrajinske protuzračne obrane - uključujući kalendar potrošnje streljiva.

"Ažuriranje obavještajnih podataka operativnog centra CIA-e" s oznakom "strogo povjerljivo" od 2. ožujka također se nalazi na fotografijama, iako je velik dio informacija u tim dokumentima prethodno bio javno dostupan putem medijskih izvješća.

Iako još uvijek nije bilo moguće otkriti izvor, bilo je moguće pratiti širenje dokumenata po raznim internetskim forumima posljednjih mjeseci prije nego što su o njima izvijestili proruski Telegram kanali, a zatim vodeći mediji.

Dokumenti su se 5. travnja počeli širiti proruskim Telegram kanalima, a prva verzija koju je pronašao Bellingcat bila je na Telegram kanalu Donbas Djevuška u 21:29 (po ukrajinskom vremenu). Samo nekoliko sati ranije dokumenti su se pojavili na 4chanu. Objavio ih je anonimni korisnik, koji je potom raspravljao s drugim korisnikom 4chana o istinitosti objavljenih informacija.

Postovi na Telegramu i 4chanu imali su samo jednu zajedničku sliku - kartu koja je prikazivala niz statistika, uključujući kumulativni broj vojnika poginulih u akciji na ruskoj i ukrajinskoj strani tijekom rata. Međutim, brojke su se razlikovale, pri čemu prvi izvor (4chan) prikazuje više ruskih gubitaka nego ukrajinskih, a drugi izvor (Donbas Djevuška) obrnuto.

Pažljiviji pregled druge fotografije, s puno većim ukrajinskim gubicima, a koja je objavljena na Telegramu, pokazuje grubu manipulaciju.


Stoga se čini da je korisnički račun na Telegramu Donbas Djevuška ili neki prethodni izvor promijenio izvornu sliku kako bi povećao ukrajinske gubitke. Nijedan od kanala na 4chanu ili Telegramu nije izvornik.

Tagovi: tajni američki dokumenti o ratu u Ukrajini, rat u Ukrajini, Pentagon, Telegram, ruska vojska, ruski špijuni
PROČITAJ I OVO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
POZIV
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
ZAGREB - Povjesničar Josip Jurčević, novoizabrani zastupnik Domovinskog pokreta (DP), gostovao je u podcastu Mrežnica, gdje je govorio, među ostalim, o slaganju nove većine koje traje već 14 dana i drugim političkim aktualnostima u zemlji te je nimalo biranim riječima komentirao šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, s kojim DP pregovara o novoj vladi.
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru
KONSTITUIRANJE SABORA
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru

ZAGREB - Dok pregovarački proces o formiranju Vlade nije ograničen vremenom, jer nije propisan rok u kojem predsjednik Republike mora nakon izbora odlučiti o mandataru, drukčija je situacija kada je riječ o Saboru.

Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
PRAZNIK RADA
Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
ZAGREB - Međunarodni je praznik rada. Zagreb je proslavu organizirao u Maksimiru, grah se dijeli i u Splitu, a oglasit će se i sindikati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE