GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkrivene stotine poruka Turudića i Josipe Rimac

Otkrivene stotine poruka Turudića i Josipe Rimac
BLISKOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 20:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sudac Visokog kaznenog suda kojeg premijer Andrej Plenković i HDZ pod svaku cijenu žele postaviti za novog glavnog državnog odvjetnika i optuženica Josipa Rimac intenzivno su se dopisivali od 2016. do 2020. godine, pokazuju stotine poruka koje je objavio Jutarnji list.

Prepiska pokazuje da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja. Poruke pokazuju i zašto je često važno da se objave podaci iz istraga, što Plenković pokušava spriječiti zakonom koji se kolokvijalno naziva Lex AP.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona već i on, i to čak više nego ona. "Di si radosti", napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Di si lipa", odvratio joj je Turudić...

Poruke otkrivaju i da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge, piše Jutarnji.

Iz poruka se vidi da su Turudić i Rimac, najblaže rečeno, u vrlo srdačnom odnosu.

Tportal je 2015. objavio da su njih dvoje viđeni na kavi u jednom zagrebačkom kafiću. Dva dana nakon uhićenja Josipe Rimac, 2. lipnja 2020., Turudić je bio gostovao u studiju N1 televizije. Postavljeno mu je pitanje je li u prijateljskim odnosima s netom uhićenom državnom tajnicom Ministarstva uprave.

"Ma ne, nismo prijatelji. Nije to bila ciljana kava, mi smo bili u istom prostoru, u istom kafiću, pozdravili smo se i to je to", tvrdio je tada Turudić.

Plenkovićev i HDZ-ov kandidat za novog šefa DORH-a je, gostujući u travnju 2023. u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u, morao priznati da se s Rimac nije sastao samo na jednoj kavi, suočen s izravnim pitanjem Aleksandra Stanovića je li točno da ga je posjetila na sudu. Taj se posjet dogodio 9. siječnja 2020., pet mjeseci prije nego što je Rimčeva uhićena. No i tada je odnos s Rimac pokušao relativizirati.

Na sastanku saborskog Odbora za pravosuđe 17. siječnja zastupnica Sandra Benčić nizom potpitanja pritiskala ga je da joj odgovori zbog čijeg je predmeta Josipa Rimac došla k njemu na sud intervenirati i je li bila riječ o predmetu Inje Bašića, brata Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka Krš Pađene na čijem je platnom popisu, prema nalazima USKOK-a, Rimac bila. Turudić joj je odgovorio kratko, tvrdeći da ju je tijekom tog posjeta prekinuo čim je rekla da predmet nije njezin. I glasom koji ne trpi daljnje propitkivanje zapečatio: "Sve sam oko toga pojasnio."

Turudića, međutim, demantira sadržaj njihove prepiske koja je zabilježena u mobitelu Josipe Rimac.

Na upit Jutarnjeg Turudić nije htio komentirati sadržaj prepiske.

Tagovi: turudić, rimac, pleslić, dorh, plenković
PROČITAJ I OVO
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE