GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osuđeni vozač pokojnog Milana Bandića i kralj Adventa

Osuđeni vozač pokojnog Milana Bandića i kralj Adventa
NAGODBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 13:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Temeljem nagodbe s Uskokom na zagrebačkom Županijskom sudu su zbog namještanja poslova za dobivanje lokacija za kućice na zagrebačkim Adventima osuđeni Zdravko Krajina, bivši vozač pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, te poduzetnik Denis Mohenski poznatiji kao ‘kralj Adventa’.

Krajina je sporazumno osuđen na 10 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro, a mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 55.000 eura te vratiti 5000 eura nepripadne imovinske koristi, kao i nadoknaditi 5000 eura troškova sudskog postupka.

Denis Mohenski je prema sporazumu s tužiteljstvom osuđen na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro. Uz to, nekadašnji ‘kralj Adventa’ mora platiti sporednu novčanu kaznu od 60.000 eura te 5000 eura sudskih troškova.

Kako se doznaje na sudu, Krajina i Mohenski su još tijekom istrage u lipnju prošle godine priznali namještanje poslova, dok je trećeoptužena gradska službenica Jelena Čeklić zanijekala optužbe te će joj se suditi po Uskokovoj optužnici.

Uskok je teretio Krajinu kao osobu od posebnog Bandićevog povjerenja i stvarnog voditelja poslovanja dvaju tvrtki te Mohenskog da su s Bandićem, od kolovoza 2016. do siječnja 2020., dogovorili kako će omogućiti dodjelu javnih gradskih površina u zakup tvrtkama i obrtu pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija.

U cilju ostvarenja ovog dogovora tadašnji gradonačelnik je nalagao Čeklić kao članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina da poduzima radnje kako bi društva i obrt pod kontrolom Krajine i Mohenskog dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih

Slijedom toga je Jelena Čeklić u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama grada sukladno traženjima prve dvojice okrivljenika čime je onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su njihovi zahtjevi prošli kroz propisanu proceduru i provjeru nadležnog gradskog tijela.

Čeklić je također poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo Krajini i Mohenskom dodijele tražene javne površine.

Potom je po uputama tadašnjeg gradonačelnika nalagala drugim članovima povjerenstva koje zahtjeve treba prihvatiti, navodi Uskok. U konačnici Bandić je temeljem takvih mišljenja povjerenstva donosio zaključke u korist Krajine i Mohenskog.

Zauzvrat je Krajina službenim automobilima u više navrata prevozio članove obitelji tadašnjeg gradonačelnika te održavao njegovu vikendicu, plaćao njezino čišćenje i obavljao druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima

Mohenski je, pak, Bandiću preko Krajine dao 400 tisuća kuna, od čega je Bandić Krajini zbog posredovanja navodno dao najmanje 40 tisuća kuna.

Tagovi: MOHENSKI, BANDIĆ, ADVENT, KRAJINA
PROČITAJ I OVO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE