GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orsat Miljenić bit će predstojnik Ureda Predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku

Orsat Miljenić bit će predstojnik Ureda Predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku
KADROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 16:00
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Kako se bliži inauguracija izabranog predsjednika Zorana Milanovića, sve se više popunjava njegov savjetnički tim.

Nije još poznato tko će mu sve biti savjetnici, razgovori s nekim ljudima za koje je Milanović zainteresiran još traju, ali poznat je kostur njegovog tima, piše Novi list.

Predstojnik Ureda bit će Orsat Miljenić, a on će istovremeno obnašati i dužnost savjetnika za vanjsku politiku. Kalkuliralo se i s nekim drugim osobama, primjerice s Matom Škrabalom koji je bio savjetnik premijera Milanovića za vanjsku politiku, ali na kraju je izbor pao na Miljenića. On je vodio kampanju izabranog predsjednika, a dio karijere proveo je u hrvatskoj diplomaciji.

U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1996., radio je u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj, a kasnije je bio i predstojnik Ureda za odnose s Haškim sudom i zamjenik ministra za europske integracije Nevena Mimice.

Dragan Lozančić će, pak, na Pantovčaku biti savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu, on i Miljenić bit će profesionalci i pokrivati praktično cijelo područje u kojem predsjednik Republike ima određene nadležnosti. Gotovo svi ostali Milanovićevi savjetnici bit će volonteri.

Među njima, doznajemo, i umirovljeni general Marijan Mareković, koji je prihvatio Milanovićevu ponudu da mu bude savjetnik za hrvatske branitelje.

Znači jedan suradnik predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović, jer Mareković je bio na čelu Povjerenstva za vojna priznanja i odlikovanja te član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost, pomagat će i Milanoviću.

To će uz Lozančića, bivšeg ravnatelja SOA-a smijenjenog 2016. na zahtjev Kolinde Grabar-Kitarović, biti možda najintrigantnije ime među Milanovićevim savjetnicima.

Dakle, ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, a Mareković, koji mu je bio ratni zapovjednik u Prvoj gardijskoj brigadi Tigrovi, dolazi na mjesto savjetnika predsjednika Republike za branitelje.

Nadalje, Milanović će imati i savjetnika za ekonomiju, ali još nije odlučeno tko će to biti. Zna se tek da bi izabrani predsjednik htio angažirati ekonomista mlađe generacije koji je zagovornik tržišnog gospodarstva, ali i socijalne države. Ni savjetnik za kulturu nije još određen, ali pretpostavlja se da će to biti jedna ženska osoba. Jednako vrijedi i za savjetnicu za obrazovanje, a u igri je Jadranka Žarković Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. U kontekstu savjetnika za energiju i klimu najviše se spominje Julije Domac, od 2008. ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (Regea), a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš (FEDARENA), čije je sjedište u Bruxellesu.

Tagovi: Orsat Miljenić, Ured Predsjednika, Zoran Milanović, Marijan Mareković, Tomo Medved, Kolinda Grabar-Kitarović
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE