GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban: Sukob u Ukrajini može se završiti samo pregovorima Rusije i SAD-a

Orban: Sukob u Ukrajini može se završiti samo pregovorima Rusije i SAD-a
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2023 / 20:41
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da Evropa neprestano balansira na ivici rata sa Rusijom, a posredni rat je praktično već u toku, jer Zapad isporučujue sve smrtonosnije oružje Kijevu i može doći čak i do slanja "mirovnjačke vojske" u Ukrajinu.

"Zemlje Evrope kao mjesečari na krovu stalno balansiraju na rubu rata s Rusijom. Ako isporučuješ oružje, daješ satelitske informacije, obučavaš vojnike jedne od zaraćenih strana, finansiraš rad cijelog državnog aparata, protiv druge strane uvodiš sankcije, što god da govoriš, ti učestvuješ u ratu, za sada posredno", rekao je Orban.

Orban je u svom redovnom govoru o stanju mađarske nacije za prošlu godinu, istakao da je jedini pravilan izlaz za Mađarsku da se drži podalje od sukoba, jer se on događa "između dva slavenska naroda" i nije blizak Mađarima.

"Sukob u Ukrajini može se završiti samo pregovorima Rusije i SAD-a. To će se neizbježno dogoditi, a što se kasnije dogodi, to će biti viša cijena", smatra Orban.

On je istakao da mađarska vlada ne smatra da Rusija narušava sigurnost Mađarske i cijele Evrope.

"Kada je riječ o atomskom oružju, situacija je takva da rat u Ukrajini ne povećava i ne smanjuje rizik od njegove upotrebe", rekao je Orban.

Mađarska agencija MTI prenosi da je Orban krizirao Kijev, Bruxelles i Washington zbog odnosa prema mađarskoj nacionalnoj manjini u zapadnoj Ukrajini.

"Dok mnogi Mađari u Ukrajini ginu herojskom smrću na frontu, mađarski nacionalni simboli u Mukačevu i Munkaču se odstranjuju, a mađarski direktori škola su smjenjivani", tvrdi Orban.

On ističe da će ton prema Mađarskoj biti sve oštriji kako rat u Ukrajini bude postajao sve brutalniji.

"Mađarska mora biti spremna na sve jače provokacije, uvrede, prijetnje i ucjene. Diplomatski pritisak odavno više ne priznaje suverenitet", rekao je Orban.

On je naveo da je američki predsjednik Joe Biden postavio za ambasadora u Mađarskoj Davida Pressmana koji je, kako kaže, čovjek za pritiske.

"Cilj imenovanja tog ambasadora je da se Mađari natjeraju da uđu u ratni tabor po svaku cijenu", zaključio je Orban.

Tagovi: Viktor Orban, rat u Ukrajini, Rusija
PROČITAJ I OVO
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
Sin ubio majku na Črnomercu
TRAGEDIJA
Sin ubio majku na Črnomercu
ZAGREB - Na zapadnom dijelu Zagreba jutros se dogodilo ubojstvo.
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE