GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Omikron bolje zaobilazi imunitet nego delta

Omikron bolje zaobilazi imunitet nego delta
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2022 / 09:20
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Omikron lakše izbjegava imunitet domaćina nego delta varijanta koronavirusa, što objašnjava i zašto se brže širi, prema danskom istraživanju objavljenom prošloga tjedna.

Otkako je omikron otkriven u studenome, znanstvenici žurno nastoje otkriti uzrokuje li lakše simptome bolesti i zašto se čini zaraznijom od delte.

Postoje različiti razlozi zbog kojih bi se virus mogao lakše prenositi. Na primjer, koliko dugo ostaje lebdjeti u zraku, koliko je sposoban prihvatiti se za stanice te koliko dobro izbjegava imunosni sustav domaćina.

Istraživanje pod vodstvom znanstvenika sa Sveučilišta u Kopenhagenu, glavne organizacije za statistiku Statistics Denmark i serološkog instituta Statens Serum Institute (SSI) ukazuje na to da je glavni razlog bržeg širenja ove varijante virusa njegova sposobnost izbjegavanja imuniteta dobivenog putem cjepiva.

“Naša otkrića potvrđuju da brzo širenje omikrona možemo pripisati sposobnosti zaobilaženja imuniteta, a ne inherentnom povećanju prenosivosti” tvrde istraživači.

Danski znanstvenici ranije su zaključili da je među cijepljenom populacijom omikron između 2,7 i 3,7 puta zarazniji od delte.

Istraživanjem je također otkriveno da je, neovisno o kojoj se varijanti virusa radi, manja vjerojatnost da će oni cijepljeni trećom dozom prenijeti virus nego necijepljeni.

Iako je lakše prenosiv, omikron izaziva blaži oblik bolesti, izjavila je za medije Tyra Grove Krause, tehnička direktorica SSI-a.

Dodala da je rizik od hospitalizacije zbog omikrona upola manji nego kad je u pitanju delta, ali su zbog većeg broja zaraženih zdravstveni sustavi i dalje pod pritiskom.

Slični podaci javljaju se i u drugim istraživanjima omikrona.

Tagovi: omikron, omicron, koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE