GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Olujno nevrijeme prijeti Jadranu

Olujno nevrijeme prijeti Jadranu
JUGO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2020 / 09:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatsku stižu nove vremenske neprilike koje će posebno zahvatiti Jadran. Ondje bi vrijeme sutra moglo biti opasno, a za cijeli je Jadran proglašen crveni meteoalarm. No problema neće biti samo na obali.

Oborine će na Jadranu lokalno biti obilne, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Bit će i vjetrovito uz jako i olujno jugo koje će prema kraju dana na sjevernom dijelu okrenuti na jugozapadni i zapadni vjetar. Problema s obilnom kišom će biti i u Lici, Zagori te na kninskom području.

Upravo je zbog jakog i olujnog juga koje će trajati većinu dana izdano upozorenje najvišeg stupnja - crveni meteoalarm.

Za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju proglašen je narančasti meteoalarm zbog obilne kiše, a za riječku i splitsku regiju i žuti meteoalarm zbog mogućnosti izraženog grmljavinskog nevremena.

Vakula: Vrijeme će biti opasno

Velike je probleme najavio i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam također iznadprosječno topli spomendan bit će još nepovoljnije, čak opasno - objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja, upozorava Vakula.

Veći dio dana puhat će jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suho.

I u manje toplom novom tjednu povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerojatno gdjekad biti i snijega. Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak i bura.

Detaljniju prognozu je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Što sve donosi nedjelja
Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti iznadprosječno topla i vjetrovita, te djelomice sunčana. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar, a najviša temperatura zraka biti i do 14°C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, uglavnom prema kraju dana mjestimice s kišom, ponajprije u najzapadnijim krajevima. Najniža jutarnja temperatura između 2 i 7°C, a i danju u mnogim mjestima relativno toplo.

Vjetar slab i umjeren jugoistočni.

Još vjetrovitije u gorju te još više na sjevernom Jadranu, gdje će biti oblačno s grmljavinom i često obilnom kišom, uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava, osobito u Istri. U gorju će puhati umjeren do jak jugoistočnjak, a na sjevernom Jadranu jako i olujno jugo uz moguće orkanske udare i na otvorenom uzburkano more. Prema kraju dana jugo u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak.

Iznimno vjetrovito u nedjelju će biti i u Dalmaciji, pogotovo na srednjem Jadranu, gdje će jugo također biti olujno, uz udare mjestimice veće od 120 km/h, a na otvorenom moru i valove oko 6 metara. Navečer vjetar u slabljenju.

Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana kada će biti i grmljavine i obilnijih pljuskova. Temperatura većinom između 14 i 18°C, u Zagori ujutro niža.

Na jugu Hrvatske temperatura može porasti i do 19°C, a ujutro će biti oko 15°C. Uz umjereno i pretežno oblačno mjestimice će biti kiše, no glavnina vjerojatno prema kraju dana, kada će biti i izraženija, uz moguću grmljavinu. Jugo jako i olujno, a more jače valovito do uzburkano.

U novom tjednu promjenjivo

U novom tjednu u unutrašnjosti promjenljivo, pogotovo u srijedu i pretežno oblačno. I dalje mjestimice kiša, najčešće u gorskoj Hrvatskoj, u čijim u najvišim predjelima može pasti i malo snijega jer će temperatura biti u laganom padu.

Na Jadranu vrijeme neće biti toliko nepovoljno kao u nedjelju. Štoviše, u ponedjeljak će se prolazno biti i više sunca. No i dalje će biti povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito od utorka, kada će puhati jako jugo, prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tagovi: olujno nevrijeme, olujno jugo, Jadran, Zoran Vakula, prognoza vremena
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE