GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnova kuća na Baniji koštala dvije i pol milijarde kuna, Državni ured odbija otkriti tko je odradio nadzor

Obnova kuća na Baniji koštala dvije i pol milijarde kuna, Državni ured odbija otkriti tko je odradio nadzor
KOGA SE ŠTITI?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 09:16
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Na području Sisačko-moslavačke županije nakon rata je obnovljeno 25 tisuća stambenih objekata, a vrijednost te obnove bila je 2,5 milijardi kuna, odgovor je to koji smo dobili od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) na upit Novog lista koji smo poslali nakon što su se pojavile sumnje u to da je dio kuća na Baniji u poslijeratnoj obnovi loše izgrađen ili obnovljen, pa su i u potresu pretrpjele velike štete.

U cijeloj Hrvatskoj tada je obnovljeno 158 tisuća ratom oštećenih kuća i stanova, što je bilo 14,8 posto tadašnjeg stambenog fonda Republike Hrvatske. Većinu novca tada je odvojila Hrvatska, odnosno njezini građani porezni obveznici, dok je samo četiri posto stiglo iz međunarodnih donacija. O kolikoj se vrijednosti radi, najbolje govori činjenica da bi okvirno danas vrijednost tih troškova za obnovu obiteljskih kuća bila najmanje 26 milijardi kuna, piše Novi list.

Iz Ureda napominju da je u obnovi Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo dvjestotinjak izvoditelja radova i 80-ak projektanata i nadzornika, ali na pitanje tko su bile tvrtke koje su obnavljale i gradile kuće na Baniji te tko je odradio nadzor, nisu odgovorili.

Pojašnjavaju da je u vrijeme izgradnje kuća na Baniji obnova bila u nadležnosti Ministarstva razvitka i obnove, ali da su uz njih nadležne bile i druge stručne službe, tvrtke i institucije, poput Građevinskog fakulteta, HIMK – Hrvatski institut za mostove i konstrukciju, IGH – Institut građevinarstva Hrvatske te još mnogobrojni drugi uredi, ministarstva i tvrtke. Dodaju i da su na osnovu kategorizacije ratne štete, tadašnji županijski državni uredi, kao prvostupanjska tijela, odlučivali o pravu na obnovu svakog podnositelja zahtjeva za obnovu, a sve prema stupnju štete koju su procijenile nadležne županijske komisije.

– Tijekom provedbe programa obnove, u postupku javne nabave za svaku kuću ili stan ugovoren je projektant, izvoditelj radova te stručni i područni nadzor koji su pratili i kontrolirali obim, količinu i kvalitetu izvedenih radova. I sam korisnik ako je bio prisutan u vrijeme obnove, mogao je pratiti dinamiku i kvalitetu radova, napominju iz Ureda.

Tvrde i da se nakon završene obnove obavljao tehnički pregled na kojem su sudjelovale stručne službe: projektant, stručni nadzor, područni nadzor i izvoditelj radova, a dodaju i da se s vlasnikom obnove potpisivao zapisnik o primopredaji na kojem je svaka od navedenih strana mogla napisati svoje eventualne primjedbe.

Naglašavaju i to da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje raspolaže s podacima i dokumentacijom za objekte obuhvaćene programom obnove te će isti biti na raspolaganju nadležnim tijelima s obzirom na najavljenu istragu DORH-a.

Moguću istragu komentirao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je u vrijeme izgradnje kuća bio glavni projektant Ministarstva, koji je pozvao da se ispita što se dogodilo i postoji li uopće nečija odgovornost te se zauzeo za to da oni koji su nešto krivo napravili odgovaraju. Napomenuo je da je Program organizirane obnove napravljen prema Zakonu o obnovi obiteljskih kuća, da je obnova organizirana na svim ratnim područjima, ali je dodao i da je potres u Petrinji bio jači od onog zagrebačkog.

– Evidentno je da su te obnavljane kuće oštećene, ali razorna snaga je bila jaka, to je velika razorna sila i moć i određeni objekti su oštećeni, kazao je Žinić.

Tagovi: obnova kuća na Baniji, Banija, Hrvatski institut za mostove i konstrukciju, Građevinski fakultet u Zagrebu, Ivo Žinić, Institut IGH
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE