GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljeno posljednje istraživanje prije izbora, evo kako izgleda raspodjela mandata

Objavljeno posljednje istraživanje prije izbora, evo kako izgleda raspodjela mandata
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 22:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dnevnik Nove TV večeras je objavio zadnji dio predizbornog istraživanja, i to za prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu.

Prema rezultatima svih 10 izbornih jedinica, HDZ s partnerima osvaja 60 mandata. Koalicija Rijeke pravde osvaja 41 mandat. Domovinski pokret i njihova koalicija osvaja 15 mandata. Platforma Možemo! bi prema istraživanju osvojila 11 mandata, Most 9. U Sabor još ulazi IDS s dva mandata te Nezavisna platforma Sjever - iza koje stoji Matija Posavec - i koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom.

6. IZBORNA JEDINICA

Šesta izborna jedinica doživjela je značajne promjene u odnosu na svoj prijašnji izgled: danas obuhvaća zapadni dio grada Zagreba te zapad i jugozapad Zagrebačke županije. U njoj se vodi mrtva trka, prednost zasad ima HDZ.

Točnije, HDZ s partnerima uživa 22,8 posto podrške ispitanika, no vrlo mu je blizu SDP, a daleko nije ni Možemo!: Rijeke pravde podržava 21 i pol posto ispitanih, što je za oko jedan postotni poen manje nego HDZ. Možemo pak ima 18,9 posto podrške, što je pak oko jedan i pol postotni poen manje od SDP-a i partnera. Četvrta je koalicija Mosta, Suverenista i ostalih partnera - imaju 7 i pol posto; peta je koalicija Fokusa i Republike s podrškom od 6,8 posto, a prag prelazi i Domovinski pokret s partnerima zahvaljujući podršci od 6,4 posto. Sve ostale liste ne prelaze pojedinačno 2,5 posto, nema dakle nikoga niti blizu prelasku izbornog praga, a još uvijek je visok broj neodlučnih - gotovo 12 posto. S obzirom na ovako izjednačenu utakmicu i ovako visok broj neodlučnih, realno je očekivati preokrete između vodeće tri stranke - što naravno ne znači da se oni moraju i dogoditi.

U ovoj izbornoj jedinici i HDZ-ova i SDP-ova koalicija osvajaju po četiri mandata, Možemo! tri. Po mandat osvajaju još i Most, Fokus i Republika te Domovinski pokret. Ovdje su pritom postotci zasad takvi da svi čvrsto stoje na svojim pozicijama, odnosno da nema graničnih mandata.

2. IZBORNA JEDINICA

Osim istoka Zagreba i Zagrebačke županije, u njoj je i dalje gotovo cijela Bjelovarsko-bilogorska županija, ali i samo dio Koprivničko-križevačke - grad Koprivnica je sad, sjećamo se, u četvrtoj izbornoj jedinici. I ova se izborna jedinica "plavi" i nema izjednačenosti kao u prošloj:

HDZ s partnerima uživa više od 30 posto podrške, Rijeke pravde su za nijansu slabije od 20 posto podrške. Na trećem je mjestu koalicija oko Domovinskog pokreta, podržava ih 12 i pol posto ispitanih, četvrti je Most s partnerima i 10,7 posto podrške. Prag prelazi još i Možemo! za koje bi na izborima glasovalo 8,4 posto ispitanih. Ispod praga ostaje koalicija Umirovljenici zajedno, s podrškom od 3 posto možda još imaju kakvu takvu šansu. Sve ostale liste su pojedinačno na manje od 2 i pol posto, a neodlučnih je i ovdje podosta, više od 10 posto.

Pretočeno u mandate, i ovdje HDZ i partneri kao najsnažnija lista uzimaju najviše, tj. šest mandata, SDP-ova koalicija tri. Po dva mandata idu Domovinskom pokretu i Mostu te konačno jedan uzima Možemo!. Za razliku od prošle izborne jedinice, ovdje ipak imamo jedan granični mandat: može ga uzeti SDP, i to na štetu HDZ-a ili Mosta.

1. IZBORNA JEDINICA

Ova izborna jedinica je također doživjela izrazito velike promjene nakon posljednjeg prekrajanja: u njoj više nije ljevici sklona Trešnjevka - sada je u šestoj izbornoj jedinici - nego u prvu sada ulazi južni dio Zagrebačke Županije, uključujući i HDZ-u sklonu Veliku Goricu, što se i vidi: HDZ s partnerima uživa 26,2 posto podrške ispitanih, rijeke pravde 21,2 posto, možemo 18,6 posto. Koalicija oko Domovinskog pokreta ima 6,4 posto podrške, ona oko Mosta 5,4 posto podrške. Ispod praga, ali s ipak nekim izgledima da ga prijeđu je još i koalicija Fokusa i Republike - podržava ih 3,6 posto ispitanih - a svi ostali su pojedinačno na manje od 2 i pol posto. I ovdje također visok postotak neodlučnih, gotovo 11 posto.

Kada su mandati u pitanju, HDZ će ih uzeti najviše, i to pet, jedan manje osvaja SDP. Možemo! je na tri mandata, a Domovinski pokret i Most, odnosno njihove koalicije, uzimaju po jedan.

ZBROJENI MANDATI SVIH 10. IZBORNIH JEDINICA

HDZ s partnerima ima uvjerljivo najviše mandata - 60. Druga je koalicija Rijeke pravde, osvaja 41 mandat. Treći je Domovinski pokret i njihova koalicija, oni imaju 15 mandata. Možemo! prolazi bolje nego dosad, prema istraživanju bi trebali imati 11 mandata, Most 9. U Sabor još ulazi IDS s dva mandata te Nezavisna platforma Sjever - iza koje stoji Matija Posavec - i koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom. Krešić naglašava kako su u gotovo svim izbornim jedinicama po jedan, dva, a negdje i tri granična mandata te još uvijek jako visok postotak neodlučnih - u većini izbornih jedinica veći od deset posto.

Nova TV je istraživanje naručila od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 13. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto

Tagovi: HDZ, SDP, Možemo!, MOST, DOMOVINSKI POKRET
PROČITAJ I OVO
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
DIPLOMA
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
ZAGREB - Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak se, gostujući na HTV-u, osvrnula na Josipa Dabru, DP-ovog ministra poljoprivrede i njegov studij.
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
IZRUČENJE
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
LONDON - Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama nakon što je na sudu u Londonu njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
PRAVOSUĐE
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je za CNN da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE