GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novo doba špijunaže: Ruski dronovi nad Njemačkom

Novo doba špijunaže: Ruski dronovi nad Njemačkom
ŠPIJUNIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 20:37
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Njemačka se suočava s jačom ruskom špijunažom, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Predsjednik vojne protuobavještajne službe (MAD) spomenuo je dronove iznad skladišta streljiva i poligona na kojima se obučavaju ukrajinski vojnici u Njemačkoj.

“S ruskom agresijom na Ukrajinu, prijetnja ruske špijunaže, kampanja dezinformiranja i kibernetičkih napada dobila je novu dimenziju”, rekao je ministar Feser za Spiegel.

Zanimanje za Njemačku kao "logističko središte ponovno je poraslo, posebno za obuku ukrajinskih oružanih snaga ovdje u Njemačkoj, ali i za isporuku oružja Ukrajini", rekla je predsjednica MAD-a Martina Rosenberg za vojni medij Nachgefragt.

Ako dron leti iznad skladišta streljiva ili poligona gdje se obučavaju ukrajinske snage, moraju se ozbiljno razmotriti mogućnosti špijunaže i sabotaže, rekao je Rosenberg.

Spiegel je izvijestio da su ruske tajne službe već pokušale špijunirati obuku ukrajinskih vojnika za korištenje zapadnih oružanih sustava u Njemačkoj. MAD je uočio sumnjiva vozila u blizini vojnih lokacija Idar-Oberstein i Grafenwehr u Bavarskoj.

Male bespilotne letjelice nekoliko su puta prošle iznad poligona. U sigurnosnim krugovima također se sumnja da su ruske službe pomoću radio skenera mogle pokušati skinuti podatke s mobitela ukrajinskih vojnika.

U Idar-Obersteinu je Bundeswehr obučavao ukrajinske vojnike za korištenje njemačkih haubica. U Grafenwehru su američke oružane snage obučavale Ukrajince u korištenju zapadnih topničkih sustava.

Nakon ponovnog ujedinjenja 1990. Njemačka nije bila dovoljno oprezna, upozorio je stručnjak za sigurnost iz Stranke zelenih.

"Bili smo nemarni i nismo marili za detalje. A sada imamo gorući sigurnosni problem", rekao je Konstantin von Notz.

Nakon ponovnog ujedinjenja, Njemačka je uglavnom obustavila svoje protuobavještajne aktivnosti, "dok su drugi nastavili raditi isto kao u Hladnom ratu", rekao je Notz za SPIEGEL.

U njemačkom parlamentu Notz predsjeda tijelom koje nadzire rad državnih obavještajnih agencija.

Tagovi: ruski dronovi, Njemačka, Konstantin von Notz, Martina Rosenberg, Nancy Fraeser
PROČITAJ I OVO
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
RAT U UKRAJINI
Ruske snage osvojile teritorij na sjeveru Ukrajine
KIJEV - Ruske snage pokrenule su iznenadni napad na sjevernu Ukrajinu, čineći prodore u najozbiljnijoj prekograničnoj kopnenoj ofanzivi u posljednje gotovo dvije godine.
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
PORUKE
Jurčević: Dobili smo jedno i pol ministarstvo. Skandalozno
ZAGREB - Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta nije dao svoj potpis Andreju Plenkoviću za novog mandatara. Jurčević je i ranije najavio da neće dati podršku Plenkoviću, a iz DP-a su najavili da će Časni sud te stranke odlučiti o njegovu izbacivanju.
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
VLADA
Frka Petešić kandidat za ministra vanjskih poslova
ZAGREB - Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika vlade, mogao bi preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova koju je dosad obavljao Gordan Grlić Radman.
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
POTEZI
Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke
ZAGREB - Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista jer je dala potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade, priopćili su iz stranke.
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
PREMIJER
Plenković: Nina ostaje, sjajna je
BENKOVAC - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a bio je na Sajmu u Benkovcu. Tom prilikom dao je izjavu za medije, javlja N1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE