GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novaković: Ako me premijer poziva na politički angažman, razmislit ću

Novaković: Ako me premijer poziva na politički angažman, razmislit ću
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 15:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Frane Staničić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Točki na tjedan razgovarali su o novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Staničić smatra da je zakon svakako poboljšanje u odnosu na stanje koje postoji.

“Bitno je proširen krug obveznika primjene zakona, postoji određeno povećanje sankcije za nepoštivanje odredaba i ono što bi posebno naglasio je skraćivanje postupka. Imamo jedinstven postupak, jednu odluku i skraćenje pravne zaštite. Budući da je za pravnu zaštitu zadužen samo Visoki upravni sud RH”, kaže.

Novaković pak kaže da bi netko tko se ne bavi tom temom mislio da je to korak naprijed.

“Načelno bi se moglo gledati da je to super. Netko tko prati rad Povjerenstva, taj netko zna da ovo ne može biti korak unaprijed. Mi to kao Povjerenstvo ne smatramo nekim iskorakom, pogotovo u smjeru borbe protiv korupcije”, komentirala je.

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru je dao izjavu o izmjenama Zakona, ali je rekao kako neki iz Povjerenstva očito imaju i političke ambicije. Novaković kaže da joj je drago što se premijer bavi njenim karijernim putem, ali da je očito loše informiran.

“Povjerenstvo je zatražilo da se u novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa stavi godinu dana coooling off i da bude u kontekstu politike. Dakle, da se godinu dana ne možemo politički angažirati. Toi u zakonu nije prošlo i to je tako”, rekla je Novaković.

Rekla je da u ovom trenutku doista nema političkih ambicija.

“Ako je to neki poziv ili izazov, razmislit ću o tome”, prokomentirala je cinično Novaković na premijerovu izjavu.

Staničić se osvrnuo na članak 5. Zakona koji govori o ponašanju dužnosnika.

“Što se tiče članka 5, iz njega je manje više jasno kako se dužnosnik ne bi smio ponašati. Ono što je bitno i što stvarno treba naglasati, Povjerenstvo nikada nije bilo etičko tijelo. Postoji li u RH neko tijelo koje je u isto vrijeme etičko tijelo i upravno tijelo? Zašto bi onda jedino u pravnom poretku RH bilo etičko i upravno tijelo? Upravni postupak završava upravnim aktom. Ja čvrsto smatram da se ne može govoriti o Povjerenstvu i kao etičkom tijelu, već samo upravnom”, smatra on.

Povjerenstvo se, kaže Staničić, neće pretvoriti u prikupljača imovinskih kartica.

“Uzeli smo lokalna tijela i lokalne ustanove. Članovima predstavničkih tijela se naložilo da se obaviještava o imanju udjela u dioničkim društvima. Uvedena je jedna nova sankcija za nedostavu dokumenata. Ja bih volio da je taj iznos veći, ali postoje elementi koji ojačavaju položaj povjerenstvu”, objašnjava.

Novaković pak kaže da bi bilo korektno da su članovi Radne skupine dobili zakon prije nego što on ode u javnu raspravu.

“Mijenjale su se neke odredbe o kojima uopće nismo razgovarali poput reizbora članova. Sada se bivši članovi više uopće ne mogu za predsjednika. Izbacio se pravosudni ispit, što je loše. Naši savjetnici imaju pravosudni ispit, a kuda ne bi trebali imati predsjednici. Ako mi nismo etičko tijelo, onda bi svi trebali biti pravnici unutra. Postoji u Sloveniji komparativno tijelo. Imaju i etiku i integritet i upravni postupak”, pojasnila je Novaković.

Tagovi: Nataša Novaković, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
POBAČAJ
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak skupini demokratskih guvernera da u Senatu nema dovoljno glasova da se izbjegne institut 'filibustera' (opstrukcijske taktike) kako bi se nakon odluke Vrhovnog suda, koji je srušio presudu Roe protiv Wade, zaštitilo pravo na pobačaj.
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
PREMIJER
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
OSIJEK - “Sve što je napravio jest da je dao lažnu nadu našim ljudima tamo. Kad je prvi put ta ideja o blokadi Finske i Švedske bila na stolu, rekao sam, otiđi u Madrid, reci to”, rekao je.
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
OPASNO
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
ZAGREB - Grad Zagreb savjetuje djeci, trudnicama, starijim građanima, kroničnim respiratornim i plućnim bolesnicima da ne izlaze na otvoreno zbog prekoračenja praga obavješćivanja za prizemni ozon od 180 mikrograma po kubičnom metru, koje je zabilježeno u petak od 12,30 sati.
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
OCJENE
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
BRUXELLES - Europska komisija previše se oslanja na nekolicinu konzultantskih tvrtki, utvrdio je Europski revizorski sud (ECA) u izvješću, upozorivši na brojne 'rupe' u propisima i na moguće sukobe interesa.
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
ZAGREB - “Ministar koji je stručnjak za kafilerije me htio navući da ja tamo potpisujem neki protokol. Pa ja to ne bih nikad potpisao, ni s punomoći vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE