GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Kandidat krajnje desnog AfD-a pobjednik lokalnih izbora i Tirinhiji

Njemačka: Kandidat krajnje desnog AfD-a pobjednik lokalnih izbora i Tirinhiji
LOKALNI IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2023 / 21:55
Autor: SEEbiz
BERLIN - Kandidat krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima u nedjelju te je ta stranka po prvi puta dobila čelnika okruga, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnoj razini.

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju surađivati zbog njegovih radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova.

Riječ je o najnovijem uspjehu stranke kojoj raste potpora nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom i njegovom koalicijom sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutarnjim sporovima oko politika i proračuna.

AfD, koji prema anketama uživa potporu između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača glede recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namjerava nominirati svog kandidata za kancelara.

Stranka je osobito snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Njemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobjedu u trima istočnim saveznim pokrajinama iduće godine.

Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu s tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Sonnebergu ujedinile protiv njega.

Sesselmann se u drugom krugu izbora suočio s konzervativnim kandidatom nakon izbora održanih prije dva tjedna. Konzervativni kandidat je osvojio 47,2 posto glasova u nedjelju.

Dok su krajnje desne stranke ojačale diljem Europe, jačanje AfD-a je posebno delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi gospodarskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko djelovanje uzrok klimatskih promjena.


Njemačka obavještajna služba je ovaj mjesec objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju za demokraciju u Njemačkoj te je upozorila glasače glede podrške za AfD.

Stranka je osnovana prije deset godina kao antieuropska strana. Njena je popularnost narasla nakon migrantske krize 2015., a ušla je u njemački parlament 2017., čime je postala službenom oporbom.

Tagovi: Alternativa za Njemačku, Afd, tiringija
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE