GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka i Francuska žele posredovati na Kosovu

Njemačka i Francuska žele posredovati na Kosovu
KOSOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2023 / 07:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

BERLIN - Nakon nedavnih sukoba na sjeveru Kosova njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaju se s čelnicima sukobljenih strana. Prilika za to pruža se danas na samitu u Moldaviji.

Savezni kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele zajedničke razgovore s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit. Četvero političara trebalo bi se sastati u četvrtak, na rubu sastanka Europske političke zajednice u Moldaviji.

Francuska i SAD za eskalaciju situacije krive vodstvo na Kosovu. Macron je rekao da „sasvim jasno postoji odgovornost kosovskih vlasti za trenutnu situaciju".

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier ranije je izjavio: „Mjere koje je poduzela kosovska vlada (...) stvorile su ovu atmosferu krize na sjeveru." Kosovo će sada biti isključeno iz zajedničke vojne vježbe Defender 23. „Za Kosovo je ova vježba završena", rekao je veleposlanik lokalnim medijima.

Bruxelles je u ožujku priopćio da su vlade dviju zemalja postigle dogovor o normalizaciji odnosa. Međutim, nisu ga potpisali ni Beograd, ni Priština. Macron je kritizirao Prištinu što ne poštuje taj sporazum.

Demonstranti u Zvečanu raširili su u srijedu više od 200 metara dugu srpsku zastavu, koja se protezala od zgrade općine do centra grada. Nosili su i zastavu u čast teniske zvijezde Novaka Đokovića koji je na Otvorenom prvenstvu Francuske na TV kameri napisao poruku u kojoj je Kosovo opisao kao „srce Srbije".

Po riječima novinara novinske agencije AFP, vojnici KFOR-a formirali su obruč oko zgrade i zatvorili prostor metalnom ogradom i bodljikavom žicom. Demonstranti su okačili i srpske zastave na ogradu. Ispred zgrade se i dalje mogu vidjeti tri vozila kosovske policije.

Kako je izvijestila srbijanska državna televizija RTS, očekuje se da će se demonstranti vratiti ovog četvrtka. Oni zahtijevaju povlačenje kosovskih snaga sigurnosti iz regija s većinskim srpskim stanovništvom i smjenu albanskih gradonačelnika.

Suprotno apelima Europske unije i SAD-a da smanji tenzije u regiji umjesto da ih podgrijava, kosovski premijer Albin Kurti je prošle nedjelje gradonačelnicima naredio da preuzmu dužnost.

Tome su prethodili lokalni izbori koje su kosovske vlasti održale 23. travnja. Međutim, kosovski Srbi, koji čine većinu stanovništva na sjeveru, većinom su bojkotirali izbore, tako da je albanska manjina preuzela kontrolu nad općinskim vijećima, usprkos izlaznosti ispod 3,5 posto. Kosovski Albanci su pobijedili i u zajednicama sa srpskom većinom.

SAD i EU oštro su osudili nasilje, a NATO je odgovorio pojačanjem u regiji. KFOR koji trenutno broji oko 4.000 vojnika, trebao bi dobiti još najmanje 700 vojnika.

Rusija je u srijedu podržala Srbiju. „Bezuvjetno podržavamo Srbiju i Srbe", rekao je glasnogovornik Predsjedničkog ureda u Moskvi.

Kosovo ima 1,8 milijuna stanovnika koji su većinom etnički Albanci i 2008. je proglasilo neovisnost od Srbije, ali ga Beograd do danas smatra srpskom pokrajinom. Na Kosovu živi oko 120.000 Srba, uglavnom na sjeveru. I mnoge druge zemlje, uključujući Kinu i Rusiju, kao i pet članica EU-a također ne priznaju neovisnost Kosova.

Tagovi: Kosovo, NATO, KFOR, Aleksandar Vučić, Francuska, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE