GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Netanyahu: Pokušavamo smanjiti broj civilnih žrtava u Gazi, ali bez uspjeha

Netanyahu: Pokušavamo smanjiti broj civilnih žrtava u Gazi, ali bez uspjeha
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 07:50
Autor: SEEbiz
TEL AVIV - Izrael čini sve što može kako bi izvukao civile iz opasnosti dok se bori protiv Hamasa u Gazi, uključujući bacanje letaka s upozorenjem da bježe, ali njegovi pokušaji da minimalizira žrtve "nisu bili uspješni", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak.

Netanyahua je američka televizija CBS News upitala hoće li izraelsko ubijanje tisuća Palestinaca u odmazdi za napad militanata Hamasa, koji se dogodio 7. listopada, potaknuti novu generaciju mržnje.

“Svaka civilna smrt je tragedija i ne bismo ih smjeli imati jer činimo sve što možemo kako bismo civile maknuli s puta opasnosti, dok Hamas čini sve da ih zadrži u opasnosti”, rekao je Netanyahu.

“Zato šaljemo letke, zovemo ih na mobitele i govorimo im da odu. I mnogi su otišli”, dodao je.

Izrael je rekao kako je cilj njegove vojne kampanje uništenje Hamasa.

“Druga stvar koju mogu reći je da ćemo pokušati završiti taj posao s minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo učiniti: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspješni”, rekao je Netanyahu.

Premijer je potom rekao kako želi povući paralelu s nečim vezanim uz Njemačku, ali ga je prekinuo novinar CBS-a koji mu je postavio pitanje o poslijeratnoj sigurnosti Gaze.

Palestinski civili podnijeli su najveći teret izraelske višetjedne vojne kampanje koja je odgovor na napad Hamasa, a za koji Izrael kaže da je ubio 1200 ljudi, uglavnom civila. Hamas je također uzeo oko 240 osoba različitih nacionalnosti za taoce, navodi Izrael.

Zdravstvene vlasti u Gazi koje Ujedinjeni narodi smatraju pouzdanima kažu kako je potvrđeno da je najmanje 11.500 ljudi ubijeno u izraelskom bombardiranju i kopnenoj invaziji, a više od njih 4.700 su djeca.

Dvije trećine od 2,3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze rat je učinio beskućnicima.

U četvrtak su izraelske zračne snage bacale letke u dijelovima južne Gaze govoreći ljudima da se evakuiraju radi vlastite sigurnosti.

Izrael je također koristio letke u sjevernoj Gazi kako bi upozorio civile da se maknu. Stotine tisuća su to učinile u masovnom raseljavanju za koje mnogi Palestinci strahuju da bi moglo postati trajno.

Tagovi: Netanyahu, Izrael, Hamas, haza
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE