GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MORH: Ured predsjednika RH i dalje ne poštuje Zakon o obrani

MORH: Ured predsjednika RH i dalje ne poštuje Zakon o obrani
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2021 / 21:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo obrane ustvrdilo je u petak da Ured predsjednika Republike Hrvatske i dalje ne poštuje Zakon o obrani jer zahtjeve za korištenje vojnih resursa šalje direktno načelniku Glavnog stožera te da je to sada učinjeno prije odlaska predsjednika Milanovića u Vatikan.

"Unatoč više zamolbi Ured predsjednika Republike Hrvatske i dalje ne poštiva Zakon o obrani te zahtjeve za korištenje vojnih resursa i dalje upućuje direktno načelniku Glavnog stožera, a ne po Zakonu o obrani prema kojem Ured Predsjednika zahtjev treba slati kabinetu ministra obrane nakon čega ministar donosi Odluku koju potom šalje načelniku Glavnog stožera na postupanje", stoji u priopćenju Ministarstva obrane RH (MORH).

Kako je navedeno u priopćenju, u slučaju potpore za odlazak u Vatikan, Predsjednik Republike zatražio je preko načelnika Glavnog stožera potporu, vozila i pripadnike Hrvatske vojske. "Ministar se u ovom, kao i u svakom drugom slučaju mora ponašati odgovorno prema proračunu Ministarstva obrane na što ga kao čelnu osobu ministarstva obvezuje Zakon o fiskalnoj odgovornosti", ističe MORH u priopćenju u kojem reagira na današnju izjavu predsjednika Milanovića i dodaje: "Umjesto zahtjeva koji vodi prema zakonitom rješenju problema ponovno smo, po tko zna koji put, dobili javne uvrede.

"Ministarstvo obrane zaključuje da postupa u skladu sa Zakonom o obrani, a to moraju poštivati i Ured predsjednika Republike Hrvatske i Glavni stožer Oružanih snaga", stoji na kraju priopćenja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je u Tisnom rekao da je odlukom ministra obrane Marija Banožića, kojom se zabranjuje da bez njegova potpisa Oružane snage RH pružaju potporu Uredu predsjednika za protokolarne i druge aktivnosti, Predsjednik RH stavljen u poziciju da mora okolo tražiti potporu.

“Moj Ured nema automobile, idemo sad recimo kod pape, kompliciran je protokol i trebaju nam automobili. Ja moram moliti Marija Banožića oko toga?” upitao je Milanović, koji je, uz ostalo, ustvrdio i kako je odobravanjem besplatnog prijevoza biskupa s Hvara brodom Hrvatske ratne mornarice, ministar Banožić svjesno napravio kazneno djelo, što je, smatra, razlog za trenutnu smjenu.

Tagovi: Mario Banožić, Elvis Burčul, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE