GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Morawiecki poručio Macronu: Nitko ne pregovara s Hitlerom

Morawiecki poručio Macronu: Nitko ne pregovara s Hitlerom
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2022 / 22:31
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Poljska je u ponedjeljak prozvala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog pregovora s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom kojega je nazvala Hitlerom zbog ubojstava civila u Ukrajini, istaknuvši da se s takvima ne pregovara.

Ukrajina je u nedjelju optužila ruske snage za “masakr” u mjestu Buči kod Kijeva. Fotografije tijela razbacanih po ulicama grada izazvale su sablazan diljem svijeta, ali Rusija je te optužbe odbacila.

Poljska je u više navrata pozvala na zaoštravanje sankcija prema Rusiji i povećanje isporuka oružja Ukrajini, kao i na aktiviranje međunarodnog suda u istrazi ubojstva ukrajinskih civila.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u ponedjeljak uputio je kritiku francuskom predsjedniku.

“Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom, što ste postigli? Jeste li zaustavili barem neku od akcija koje su se dogodile?”, upitao je Morawiecki.

“S kriminalcima se ne treba pregovarati, protiv njih se treba boriti… Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, Staljinom, Polom Potom?”, dodao je poljski premijer.

Macronov ured u svom je odgovoru rekao da je važno da predsjednik Putin razumije zahtjeve zapadnih zemalja i cijenu koju će Rusiju platiti ako te zahtjeve zanemari.

Dužnosnik ureda francuskog predsjednika rekao je da je predsjednik “od samog početka koristio sva raspoloživa sredstva kako bi Putina natjerao da zaustavi rat: snažne sankcije, potporu Ukrajini, zahtjeve upućene izravno predsjedniku Putinu tijekom njihovih telefonskih razgovora”.

Macron se maksimalno trudio posredovati između Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. Otputovao je u Moskvu i Kijev početkom veljače i razgovarao s Putinom 16 puta od početka godine.

Iz Macronove je službene rezidencije poručeno da stavovi dvaju predsjednika u tim razgovorima jesu bili sukobljeni, ali i da je to istovremeno bila prilika da se održi komunikaciju i procijeni Putinovo stajalište.

Dužnosnici Elizejske palače ranije su priopćili da je Putin u tim razgovorima djelovao "paranoično", da je lagao francuskom predsjedniku te da mu je Macron rekao da je napravio ozbiljnu pogrešku izvršivši invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Putin je poručio da je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu u sklopu “posebne vojne operacije” s ciljem demilitarizacije i “denacifikacije” zemlje.

Ukrajina i Zapad smatraju da je rat koji je Putin pokrenuo ničim izazvana agresija.

Tagovi: Mateusz Morawiecki, Emmanuel Macron, Adolf Hitler
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE