GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena na šire područje Petrinje i Zagreba

Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena na šire područje Petrinje i Zagreba
SEIZMOLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Instrumenti seizmoloških postaja mobilne mreže postavljeni su u širem epicentralnom području Petrinje i Zagreba, a u nešto više od mjesec dana prikupili su oko 100 GB (gigabajta) podataka gibanja tla, izvijestila je u utorak Seizmološka služba Hrvatske.

"Podaci prikupljeni mobilnom mrežom visokosofisticiranih instrumenata omogućit će bolje određivanje lokacija potresa, strukture podzemlja u široj okolici aktivne rasjedne zone te dati vrijedne informacije za procjenu seizmičkog hazarda, protupotresno projektiranje i gradnju", stoji u objavi.

Lokacije potresa, čak i onih sitnih koji nisu zabilježeni na postajama državne mreže, omogućit će određivanje položaja i geometrije trenutno aktivnog dijela Pokupskog rasjeda. Kako se jaki potresi u Hrvatskoj događaju relativno rijetko, ovako prikupljeni podaci bit će iznimno vrijedni za proučavanje geoloških struktura u središnjoj Hrvatskoj, navode seizmolozi.

Instrumenti postavljeni na šire područje Petrinje i Zagreba

U prvoj fazi instrumenti su postavljeni u užem epicentralnom području, u okolici Petrinje i Gline, a kasnije u širem epicentralnom području kako bi se što bolje okružilo potrese, odnosno dobili podaci iz raznih smjerova u odnosu na epicentre potresa.

Manji dio instrumenata postavljen je na širem zagrebačkom području radi praćenja druge trenutno aktivne serije potresa koja se još uvijek odvija u Hrvatskoj - one zagrebačke.

Tarenutno aktivne seizmološke postaje mobilne mreže nalaze se u Mariji Bistrici, Zaprešiću, Samoboru, Železnu, Čazmi, Vukovini, Kravarskom, Lasinji, Ladvenjaku, Novom Farkašiću, Brestu Pokupskom, Mošćenici, Petrinji, Gori, Glini, Hrastovici, Hrvatskom Čuntiću, Pobrđanima, Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu i Pakracu.

U pronalasku lokacija za postavljanje instrumenata pomogli su i građani koji su Seizmološkoj službi dozvolili da kod njih smjesti instrumente.

Prikupljeno oko 100 GB podataka

Djelatnici Seizmološke službe redovito obilaze seizmološke postaje mobilne mreže kako bi prikupili podatke i kontrolirali kvalitetu rada, a u nešto više od mjesec dana prikupljeno je oko 100 GB podataka.

Ilustracije radi, prosječna veličina pjesme u mp3 formatu je 3.5 MB (megabajta), što znači da količina trenutno prikupljenih podatka snimljenog gibanja tla odgovara otprilike 30.000 pjesama.

Za pohranu tih novoprikupljenih podataka također su nabavljeni novi serveri za pohranu, a radi se i na uspostavi prijenosa podataka u Operativni centar Seizmološke službe u realnom vremenu.

Nedugo nakon razornog potresa kod Petrinje 29. prosinca prošle godine, Vlada je Seizmološkoj službi donirala 4.5 milijuna kuna za nabavu mobilnog kompleta instrumenata za praćenje seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone.

Kupljeno je 20 seizmometara sa sustavom akvizicije podataka te 20 akcelerometara kako bi se vjerno zabilježili slabi i jaki potresi.

Instrumenti su kupljeni i dostavljeni u iznimno kratkom vremenskom roku kako bi se osiguralo registriranje što većeg broja naknadnih potresa, a u roku par dana nakon uvoza prvi instrumenti već su bili postavljeni na terenu, podsjećaju seizmolozi.

Tagovi: Seizmološka služba Hrvatske, Mobilna mreža seizmoloških postaja, Petrinja, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Čičin-Šain: Mjere iz 2020. više nisu tako efikasne u borbi protiv virusa
STAVOVI
Čičin-Šain: Mjere iz 2020. više nisu tako efikasne u borbi protiv virusa
ZAGREB - Virusni imunolog Luka Čičin-Šain u Dnevniku N1 govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.
Krivokapić: Veljović predvodi Patriotsko-komitski pokret
PORUKE
Krivokapić: Veljović predvodi Patriotsko-komitski pokret
PODGORICA - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da savjetnik crnogorskog predsednika i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović predvodi Patriotsko-komitski pokret, koji je, kako je rekao, "svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa".
Preminuo Alenko Zornija, dugogodišnji dopisnik Vjesnika iz BiH
IN MEMORIAM
Preminuo Alenko Zornija, dugogodišnji dopisnik Vjesnika iz BiH
SARAJEVO - Novinar i dugogodišnji dopisnik zagrebačkog "Vjesnika" iz Bosne i Hercegovine Alenko Zornija umro je iznenada u nedjelju u Sarajevu u 51. godini, potvrdili su tijekom dana iz obitelji.
Otto Barić jedan od kandidata za zamjenika Jelene Pavičić Vukičević
IZNENAĐENJE
Otto Barić jedan od kandidata za zamjenika Jelene Pavičić Vukičević
ZAGREB - Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i Otto Barić, poznati zagrebački arhitekt koji je u subotu predstavio svoju ideju budućeg Dinamova stadiona, bit će kandidati za zamjenike Jeleni Pavičić Vukičević na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika.
Sudionik korona partyja u Belgiji u bijegu pred policijom pao i poginuo
TRAGEDIJA
Sudionik korona partyja u Belgiji u bijegu pred policijom pao i poginuo
BRUXELLES - Dvadesetjednogodišnji mladić pao je s prozora i poginuo u nedjelju ujutro u bijegu pred belgijskom policijom u Antwerpenu koja je stigla po dojavi o nedopuštenom okupljanju zbog pandemije covida-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE