GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milei: Falklandi su naši. Nema pregovora

Milei: Falklandi su naši. Nema pregovora
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz
BUENOS AIRES - Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka odgovorio je kako "nema sumnje" da su Falklandski otoci britanski nakon što je novi predsjednik Argentine rekao kako je vrijeme da ih "vrate". Javier Milei, koji je u nedjelju izabran za predsjednika Argentine, poručio je da Buenos Aires ima "suverenitet o kojem se ne može pregovarati" nad Falklandskim otocima.

Obećao je da će ih vratiti "diplomatskim kanalima". Međutim, glasnogovornik britanskog premijera istaknuo je da je pitanje suvereniteta "riješeno prije nekog vremena". Argentina je dugo tvrdila da ima suverenitet nad otocima, britanskim prekomorskim teritorijem u jugozapadnom dijelu Atlantskog oceana.

Dvije su zemlje vodile rat oko tog pitanja nakon što su argentinske snage izvršile invaziju na otoke 1982. godine, piše BBC. Falklandi, poznati u Argentini kao Malvini, udaljeni su gotovo 13000 kilometara od Ujedinjenog Kraljevstva i oko 500 kilometara od kopna Argentine.

Na referendumu 2013. godine stanovnici Falklandskih otoka glasali su s 99.8 % da ostanu prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. Službeni glasnogovornik Rishi Sunaka najavio je da će britanska vlada nastaviti "proaktivno braniti pravo stanovnika Falklandskih otoka na samoodređenje".

Ranije ove godine, Argentina se povukla iz sporazuma o suradnji potpisanog 2016. i počela se zalagati za razgovore o suverenitetu. U sporazumu su se Argentina i Ujedinjeno Kraljevstvo obvezali da će "poboljšati suradnju u južnoatlantskim pitanjima od zajedničkog interesa".

"Što predlažem? Ne može se pregovarati o suverenitetu Argentine nad Malvinskim otocima. Malvini su argentinski. Sada moramo vidjeti kako ćemo ih vratiti, jasno je da ratna opcija nije rješenje. Imali smo rat - koji smo izgubili - i sada moramo uložiti sve napore da vratimo otoke diplomatskim kanalima", naveo je Milei tijekom predizborne televizijske debate.

U novinskom intervjuu za La Nacion, dnevne novine u Argentini, predložio je da Ujedinjeno Kraljevstvo preda Falklande njegovoj zemlji na sličan način na koji je Hong Kong vraćen pod kinesku vlast 1997. Populistički političar, koji je sebe opisao kao anarho-kapitalista poručio je da se stavovi onih koji žive na otocima "ne mogu ignorirati".

Tagovi: Javier Milei, milei, Argentina, Falklandi, Rishi Sunak, Britanija
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE