GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović prešao Grabar-Kitarović po broju dužnosnika

Milanović prešao Grabar-Kitarović po broju dužnosnika
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 09:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović najnovijim imenovanjem savjetnika za obranu ovoga mjeseca povećao je broj državnih dužnosnika u svom uredu na ukupno dvanaest, čime je pretekao i prethodnicu Kolindu Grabar-Kitarović, iako je obećavao da će imati ili manji broj ili jednak onome koji je imala bivša predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović završila je svoj mandat s 11 dužnosnika u Uredu, a Milanović je, nakon što je izabran, u veljači 2020. poručivao da će imati manji broj dužnosnika ili barem jednak. Ipak, sada je došao do 12 državnih dužnosnika, koji za svoj rad primaju plaću i nakon mandata imaju pravo na povlasticu šest plus šest, odnosno prvih šest mjeseci punu plaću i drugih šest mjeseci pola plaće.

Uz to Milanović ima i četiri posebna savjetnika, pa se ukupan broj Milanovićevih suradnika penje na 17. Njegova prethodnica također je imala pet posebnih savjetnika, koji, inače, ne primaju plaću, nego naknade. Ukupno je u 2022. na naknade troškova osobama izvan radnog odnosa potrošeno 225.234 kuna, dok je godinu ranije taj trošak iznosio tek 78.000 kuna, što je porast od 188 posto. Ukupno se za troškove zaposlenih godišnje troši oko 21 milijun kuna, odnosno polovica ukupnog proračuna, piše Jutarnji list.

A koliko točno zarađuju dužnosnici u Milanovićevu Uredu? S predsjednikom, koji prima neto plaću od 3555 eura, odmah su u Ured došli predstojnik Ureda Orsat Miljenić, koji je tad ujedno bio i savjetnik za vanjsku politiku, a prema imovinskoj kartici njegova je mjesečna neto plaća 2826 eura. S 21. veljače imenovan je i glasnogovornik Ureda Nikola Jelić, koji prima 2389 eura, a istu plaću ima i predsjednikova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Muić.

Savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić prima plaću od 2415 eura, dok pročelnik kabineta Bartol Šimunić ima 2004 eura. Šefica protokola Dragana Podner mjesečno prima 2549 eura, a savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković 2469 eura. Pomoćnik pročelnika kabineta Goran Grobotek prima 1877 eura.

U travnju 2021. Milanović je odlučio Nevena Pelicarića imenovati savjetnikom za vanjsku politiku, za neto plaću od 2455 eura, dok je u lipnju iste godine imenovana i pomoćnica savjetnika za ekonomiju Martina Ciglević, koja mjesečno prima 2305 eura. Dinko Suton dolazi na mjesto glavnog tajnika u travnju prošle godine za plaću od 2395 eura. S 1. veljače ove godine imenovan je i savjetnik za obranu Ivica Olujić, koji je u MORH-u mjesečno primao 2580 eura. Ukupno se za dužnosničke plaće, uz predsjednikovu, mjesečno troši oko 30.000 eura.

Tagovi: Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, Orsat Miljenić, Melita Muić, Nikola Jelić, Dragan Lozančić
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE