GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović pozvao vladu da riješi problem izgradnje brodova obalne straže

Milanović pozvao vladu da riješi problem izgradnje brodova obalne straže
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 14:52
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u petak je u Splitu pozvao vladu i premijera Plenkovića da se "energično" angažiraju na prevladavanju problema izgradnje brodova obalne straže čija gradnja kasni zbog krize u Brodosplitu s kojim je ugovor sklopljen 2014.

"Očekujem vrlo energičan angažman Hrvatske vlade i premijera osobno, to govorim bez imalo zluradosti, to stvarno želim, jer je krajnje vrijeme da se to riješi", istaknuo je predsjednik Milanović u Splitu na svečanosti obilježavanja 31. godišnjice osnutka Hrvatske ratne mornarice.

"Hrvatska mora imati kompletiranu obalnu stražu, tim više što nije dobro niti za duhovno stanje unutar vojske da neki s pravom dobivaju, s velikim zakašnjenjem, kao zrakoplovstvo, a da oni drugi iz neobjašnjivih razloga stagniraju. Naprosto bit će nezadovoljni, rekao je i ocijenio kako to nije dobro, "nije dobro za duh."

"I zato glavu gore i vjerujem da ćemo ovaj problem riješiti“, rekao je predsjednik Milanović govoreći o kašnjenju izgradnje brodova za HRM.

Kako je istaknuo, HRM i HV imaju jedan primarni zadatak -obranu Domovine, njezinih granica, njezinih stanovnika, hrvatskog naroda i svih koji žive u njoj i koji su po bilo kojoj osnovi u Hrvatskoj te hrvatsku demokratski izabranu vlast na demokratskim izborima.

"To nas čini Zapadom. Zapad jesmo, pod zastavama zapada smo se borili stoljećima, naši preci ali isto tako i pod zastavom hrvatskog identiteta koji je nedjeljiv, koji je poseban, koji je naš i kojeg samo mi u potpunosti razumijemo i o kojem osim nas, iskreno govoreći, nikomu stalo nije. Ne budemo li ga mi branili, unaprjeđivali, njegovali i svoju djecu o njemu učili i kritički preispitivali - mi više nećemo biti mi." poručio je Milanović.

Naglasio je da su brodovi Obalne straže, koji su ugovoreni 2014. godine, po svemu trebali biti završeni 2019..

"Zašto to nije tako izašlo, danas nije vrijeme prikladno o tomu govoriti, ali smo trebali to imati, treba nam deset brodova. Valjda ćemo se nekako snaći, ali dok god se uzdamo u snalaženje to nije dobro," rekao je. U tom je, naglasio je, potreban red, pošteno plaćen rad i izvršavanje ugovora.

Ponovio je kako želi da se problem s obalnim brodovima riješi što prije. "Brod nije ulje na platnu, brod je ozbiljna konstrukcija i bez obzira na pravne začkoljice kad se jednom počne graditi, a onaj koji gradi propadne, teško ga je prenijeti i uzeti u ruke i na kariolu staviti i odnijeti pet kilometra dalje," slikovito je rekao Milanović.

O misiji u BiH- Hrvatska je ravnopravna članica NATO-a i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti

Predsjednik je rekao i kako nam se priječi "da budemo prisutni, makar na stožernoj razini u misiji u BiH."

"Hrvatska će kao ravnopravna članica NATO-a ravnopravno sudjelovati i u svim pojavnim aktivnostima i djelatnostima tog NATO-a ,ali prema vlastitoj volji i prosudbi, bilo to na Bliskom istoku ako tako mi odlučimo, a nećemo, bilo to na Kosovu gdje smo dovoljno dobri da čuvamo 24 sata srednjovjekovne spomenike srpske duhovnosti, vrlo delikatan zadatak koji je Hrvatsku vojsku dopao u podjeli dužnosti, rekao je predsjednik.

U vezi s misijom u BiH je rekao da će se to promijeniti "i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti i bolje je da se ne suprotstavljaju jer naše namjere nikad nisu bile gramzive, predatorske nego obrambene i humane."

"Oni kojima smo spasili glavu i omogućili državu danas ne pokazuju ni minimum kurtoazne zahvalnosti, a kamoli što više," rekao je Milanović.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffneli je samokritički rekao kako se u razvoju Hrvatske ratne mornarice nije učinilo dovoljno.

"Vrijedi priznati, nismo učinilio mnogo, odosno učinili smo puno manje nego smo mogli i trebali. Stoga ovog puta stojim pred vama s osjećajem krivnje, s osjećajem iznimne odgovornosti za sve ono što u proteklom razdoblju nije napravljeno za razvoj HRM- a. Iako se puno toga može opravdati objekitvnim okolnostim globalnih razmjera, ali ne i ono što smo mogli, a nismo učinili zbog nemara" rekao je Raffaneli.

Predsjednik Milanović je prije svečanosti u Lori u Kaštelanskom zaljevu položio vijenac za sve poginule hrvatske mornare.

Tagovi: Zoran Milanović, brodovi obalne straže, Hrvatska ratna mornarica, Hrvati u BiH
PROČITAJ I OVO
Laserskim zrakama ometao let zrakoplova na zadarskom području
SULUDO
Laserskim zrakama ometao let zrakoplova na zadarskom području
ZAGREB - Nakon što je na zadarskom području laserskim zrakama namjerno ometao let zrakoplova i tako ozbiljno ugrozio sigurnost leta i izazvao opasnost za ljude i imovinu, u petak je pritvoren 55-godišnjak.
Milanović: Predstavnici Hrvata u BiH će sami odlučiti s kim će i kako
PREDSJEDNIK
Milanović: Predstavnici Hrvata u BiH će sami odlučiti s kim će i kako
MOSTAR - Predsjednik Zoran Milanović uručio je u subotu u Čitluku odličje Trolist Postrojbi za posebne namjene Gavran 2 i pri tome najavio nastavak potpore Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost.
CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera
MEDIJI
CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping priznao je postojanje frustracije u njegovoj zemlji zbog beskompromisne strategije Pekinga u borbi protiv Covida-19, rekao je danas za CNN dužnosnik Europske unije koji je želio ostati anoniman.
Domovi za starije sljedeće godine skuplji barem 20 posto
POSKUPLJENJA
Domovi za starije sljedeće godine skuplji barem 20 posto
ZAGREB - Većina ustanova već je u dugovima i ne može plaćati dobavljače, a prijete im i obustavom robe.
Peking i Shenzhen ublažili covid mjere
UBLAŽAVANJE
Peking i Shenzhen ublažili covid mjere
PEKING - Stanovnici Pekinga s olakšanjem su dočekali uklanjanje kućica za testiranje na Covid-19, a i Shenzhen slijedi druge gradove u najavi da više neće zahtijevati od putnika da predoče svoje rezultate testiranja kako bi putovali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE