GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Plenković krši Ustav i terorizira državu, ovo je već neka vrsta light udara

Milanović: Plenković krši Ustav i terorizira državu, ovo je već neka vrsta light udara
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 15:38
Autor: SEEbiz
ZADAR - Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra povodom obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Krševana.

Komentirao je Vladin prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika, koji je upućen na raspravu u Hrvatski sabor. Milanović je odbio razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Banožić je danas rekao da su odluke o vojsci išle istom procedurom, čak i onda kad je Milanović bio premijer te da ne vidi što je sada sporno.

“Ovo je osobni teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje”, rekao je Milanović. “To je rat Amerike i Rusije, Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije, to moramo konstatirat i situacija je opasnija nego što je ikad bila”, kazao je Milanović.

“Ovo je totalno ludilo. Svim stručnjacima koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju čl. 5 Sjevernoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali nije apsolutno. Ja te mogu zaštititi od trećega, ali te ne mogu zaštititi od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi”, kazao je Milanović.

“Plenković krši Ustav i terorizira državu. Ovo je već neka vrsta light udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltritira zastupnike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije”, kazao je Milanović.

Predsjednik je rekao da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u Saboru. Sabor nije nadležan, dodao je.

“Ne idem na Ustavni sud. Predsjednik je izabran od građana”, dodao je.

“Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem ‘budite uspravni, ne dajte se zastrašivati'”, rekao je predsjednik.

“Ovdje imamo ministra koji je uništavao državnu imovinu. To blato ostaje na prstima i noktima”, kazao je.

“Ja ne čitam pozive kao ucviljena udovica, meni jave što ima, što nema, ne provjeravam tko je zvao”, kazao je Milanović na pitanje na čiji je poziv došao u Zadar.

Komentirao je i situaciju u VSOA-i, prenosi Večernji list.

“Što se tiče VSOA-e, nije problem što je USKOK tamo. Problem je u prioritetima. Banožić se gura pod tepih i računa se da će se odustat. Prestalo se pisati o tome”, kazao je.

Podsjetimo, Milanović je odbio je razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske, između ostalog jer ga ministar obrane nije ovlašten to tražiti, priopćio je Ured predsjednika u utorak. Milanović je ranije već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a Ured predsjednika sada je priopćio da se dopis ministra obrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar obrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu suglasnost.

“Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor”, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Tagovi: Zoran Milanović, andrej Plenković, obuka ukrajinskih vojnika, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE