GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Nestaje svijet kakvog znamo, u kojem je dominirao SAD i bijeli čovjek

Milanović: Nestaje svijet kakvog znamo, u kojem je dominirao SAD i bijeli čovjek
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 13:46
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Predsjednik Zoran Milanović održao je predavanje studentima u Rijeci.

Rekao je da današnji svijet nestaje, onakav svijet kakvog smo znali zadnjih 30 godina. 'Svijet koji smo navikli gledati nastao je raspadom blokovske podjele, u kojoj je dominirao SAD i bijeli čovjek. Taj svijet bio je vrlo jednostavan i meni najbolji svijet, dominirala je demokracija, država koja nam je bliska', rekao je

'Taj svijet nestaje, dijele se nove karte, nastaju nova 'lica kazališta' i na to ćemo se morati prilagođavati. Amerika više nema tu snagu da održava poredak', ustvrdio je Milanović.

Međunarodno pravo nikad nije bilo na nižoj razini nego danas, rekao je, dodajući da Hrvatska pripada zapadnoj Europi. U zavadi s velikim dijelom ostatka čovječanstva pokušavamo nametnuti naše vrijednosti drugima, kao čisti oportunizam i pokušaj da se izvuče profit. To se najbolje vidi po disfunkcionalnim Ujedinjenim narodima, kazao je.

Potom se osvrnuo na Palestinu, dijagnosticirajući da je oko toga svijet podijeljen.

Kaže da su Rusija i Kina spremne ratovati da nametnu neka svoja pravila. Više nije jasno što je moć, što je država i kako se nekoga može pobijediti, a da ne pogine milijun ljudi.

'U Ukrajini je jasna manifestacija nemoći jedne i druge strane da napravi presudan pomak', ocijenio je.

'Uspjeli smo se parkirati u zadnjem trenutku, dugoročno, u EU i NATO', kazao je, dodajući da kad se netko nazove 'čuvarima ugovora', kao što to čini Europska komisija, onda je taj netko vjerojatno čitao sažetak Platonove Države.

'Sustav EU-a nije zasnovan na odgovornosti. Vlast se bira temeljem spletki i dogovora. Iz toga izaći kao normalna osoba nije lako. Znam kako to funkcionira', rekao je.

'Priča se o Europi bez granica, a vidimo koliko je to održivo. Europe bez granica nema i ne dao Bog da je bude. Nas kao naciju, građane Hrvatske, čekaju ozbiljni izazovi. Imamo nedostatak ljudi koji će raditi. Dolazit će oni koji se od nas jako razlikuju', ustvrdio je.

Pozvao je studente da nastoje biti intelektualci, a da društvo kakvo želimo opstaje i napreduje. 'Napravili ste već veliku stvar. Niti će svi postati profesori, ni bogataši, ali barem da ostanemo normalni. Danas je to velika stvar', zaključio je.

Tagovi: Zoran Milanović, Ukrajina, Rusija, aMERIKA
PROČITAJ I OVO
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE