GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović izazvao pravi politički potres

Milanović izazvao pravi politički potres
POTRES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 23:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što je iznenadio odlukom da će se parlamentarni izbori, umjesto u nedjelju, kako je uobičajeno, održati u srijedu, 17. travnja, predsjednik države Zoran Milanović danas je poslijepodne priredio pravi šok – pojavio se na konferenciji za novinare s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom i objavio kako će osobno kandidirati kao prvi na SDP-ovoj listi u Zagrebu, u istoj izbornoj jedinici u kojoj na izbore izlazi predsjednik HDZ-a premijer Andrej Plenković.

Pritom je održao govor iz kojeg proizlazi da situaciju u Hrvatskoj smatra izvanrednom u toj mjeri da zemlji treba vlada nacionalnog jedinstva, kakvu je posljednji put imala u vrijeme rata. Naravno, bez HDZ-a, kojeg je označio glavnim neprijateljem, a kao "kantu koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama" označio je imenovanje Ivana Turudića na funkciju glavnog državnog odvjetnika.

Predsjednik HDZ-a premijer Andrej Plenković Milanovićev je naum nazvao "paničnim potezom, koji radi samo netko tko je u velikom strahu" pa zaključio kako su maske konačno pale te kako se Milanović potvrdio kao dosad skriveni lider oporbe.

– Svi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP treći put – poručio je Plenković, dok su u HDZ-ovim stranačkim kuloarima komentirali kako je sada nužno dodatno zbijanje redova kako bi se spriječilo bilo kakvo osipanje glasova koje bi išlo u prilog Milanoviću.

Milanovićev potez iznenadio je i kompletnu opoziciju, čak i lijevu i centrističku koja je prošlog utorak na Iblerovu trgu dogovorila da idu zajedno na izbore, a ni 24 sata kasnije krenula se raspadati. Jednog po jednog predstavnika devet stranaka koje su prošlog utorka pristale ući u koaliciju sa SDP-om danas su nazivali iz SDP-a, uglavnom Peđa Grbin, te ih pitali ostaju li u dogovorenoj koaliciji nakon novih okolnosti ili ne ostaju.

– Tko ostane izvan ove priče koju sada vodi Zoran Milanović, a pripada ljevici i centru, mora biti svjestan da ga nakon izbora više nema – komentar je koji se čuo iz ovih redova.

Ono što je već jučer bilo jasno je da u izbornoj priči, koju sada vodi Milanović, neće biti Možemo jer oni dalje nastavljaju, kako su jučer rekli, sa svojom pričom. Ulazak Milanovića u utrku vjerojatno znači da od točkaste koalicije s Možemo nema više ni točkice. Inače, u Možemo smatraju kako im je Milanovićeva odluka da sudjeluje na izborima dobro i došla jer će svi nezadovoljni na ljevici Milanovićem glas dati njima.

Upućeni u Milanovićev današnji potez uvjereni su da će ankete odmah pokazati rast lijeve koalicije i da će SDP biti relativni izborni pobjednik, piše Večernji list. Isti procjenjuju kako Milanović, koji oko sebe ima većinu oporbe, bez problema može sastaviti novu vladu jer ima znatno veći koalicijski potencijal od HDZ-a. On, za razliku od Plenkovića, kažu izvori iz SDP-a, može i s Mostom, pa čak i s Domovinskim pokretom, budu li i njihovi mandati potrebni za većinu. Iz Mosta se do zaključenja ovog izdanja nije mogla dobiti nikakva reakcija, a da o tome što će učiniti Milanović unaprijed nisu imali pojma iščitava se iz činjenice da su danas predstavili Nikolu Grmoju kao vlastitog kandidata za premijera. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava procijenio je, pak, kako nakon Milanovićeve objave više ništa neće biti isto i poručio kako će stranačka tijela DP-a "pomno promotriti refleksiju ove odluke".

Tagovi: MILANOVIĆ, PLENKOVIĆ, GRBIN, MOŽEMO!
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE