GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodni pritisak promijenio Bidenov ton o Izraelu

Međunarodni pritisak promijenio Bidenov ton o Izraelu
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 11:04
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden i njegov tim proteklih su dana značajno promijenili svoj ton kada govore o sukobu Izraela i Hamasa i izraelskim napadima na Pojas Gaze, od bezuvjetne podrške Izraelu do naglašavanja potrebe zaštite života palestinskih civila uoči očekivane izraelske kopnene invazije.

Biden nije promijenio svoje temeljno vjerovanje da Izrael ima pravo i odgovornost braniti se nakon napada palestinske militantne skupine 7. listopada u kojem je u pograničnim područjima ubijeno 1,4 tisuće civila, rekli su njegovi pomoćnici Reutersu.

No brzorastući broj poginulih u Pojasu Gaze, poteškoće pri oslobađanju taoca Hamasa i sve glasnije negodovanje arapskih nacija, europskih saveznika te dijela Amerikanaca kod kuće primorale su predsjednikov tim da se pridruži pozivima za humanitarnom pauzom izraelskih napada i osiguravanja pomoći Palestincima, otkrilo je nekoliko izvora iz vlade.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da se promjena tona temelji na činjenicama na terenu u Gazi gdje se humanitarna situacija pogoršava, kao i na razgovorima s državama diljem svijeta.

U Bijeloj kući događala su se natezanja između Bidena i njegovih saveznika oko toga kakav bi stav SAD trebao zauzeti oko tog sukoba na Bliskom istoku, rekao je jedan bivši dužnosnik koji je u komunikaciji s onim sadašnjima.

On je kazao kako se dogodila svojevrsna evolucija, od potpune podrške Izraelu do uvođenja nijansi u nastup američkog vodstva.

Vlada nije očekivala da će broj palestinskih žrtava tako brzo rasti, rekao je američki dužnosnik pod uvjetom anonimnosti. Lokalni dužnosnici tvrde da ih je sad već više od sedam tisuća.

Sam Biden je u četvrtak rekao da je siguran da nevini ljudi stradaju te da je to cijena vođenja rata, no i da nema povjerenja u brojeve koje Palestinci navode.

Bidena iduće godine čekaju predsjednički izbori, a dio analitičara smatra da bi mogao izgubiti dio podrške ako ne podrži i Palestince.

Bivši predsjednik Barack Obama, čiji je Biden bio potpredsjednik, također je upozorio da bi se djelovanje Izraela moglo obiti u glavu te da bi blokada humanitarne pomoći mogla potvrditi stavove generacija Palestinaca.

Jedan američki izvor rekao je kako Bidenovi pomoćnici pozivaju izraelske kolege da pažljivo isplaniraju svoju izlaznu strategiju prije kopnene invazije. Američki vojni savjetnici upozoravaju da izraelsku vojsku čeka težak zadatak na terenu punom tunela i zamki koje bi mogle dovesti do velikog stradanja vojnika i civila.

Tagovi: Joe Biden, Izrael, Gaza, Paqlestinaq
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE