GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malenica u roku od osam dana mora otkriti autore izbornog zakona

Malenica u roku od osam dana mora otkriti autore izbornog zakona
POVJERENIK ZA INFORMIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2023 / 08:46
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Kad je početkom godine bilo objavljeno kako su u HDZ-ovoj radnoj skupini za izradu novog zakona o izbornim jedinicama Vladimir Šeks, Karlo Ressler, Ivan Anušić i resorni ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, odmah se komentiralo kako je to sastav koji ima namjeru ispolitizirati tu temu.

U proljeće, vladajući su izašli s prijedlogom zakona koji bi se u raspravi i glasanju u Saboru morao naći već u rujnu, odnosno najkasnije do 1. listopada, dokad je Ustavni sud dao rok parlamentu da uoči izborne 2024. godine regulira to pitanje, piše Novi list.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave, međutim, nikad nisu javnosti odgovorili tko je novi zakon pisao u samom ministarstvu – nitko nije sporio da vladajući mogu imati svoju unutarstranačku komisiju za tu temu, ali javnost ima pravo znati tko su u samom Maleničinom ministarstvu autori toga teksta. Među ostalim, tako su smatrali i u GONG-u.

Sad je, pak, na sve reagirao državni povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan, koji je podržao GONG-ov zahtjev da Ministarstvo pravosuđa i uprave jasno i glasno kaže tko stoji iza novog Zakona o izbornim jedinicama, koji je prema GONG-ovoj ocjeni skrojen nestručno i netransparentno, a posebno im je sporno što su ga radili anonimni »stručnjaci iz Ministarstva«. Stoga je povjerenik Pičuljan sada naložio Ministarstvu da riješe GONG-ov slučaj.

Ministarstvo sada ima rok od osam dana da obznani odgovor na pitanje na koje su se oglušili kad je 26. svibnja GONG zatražio od resornog ministra Ivana Malenice da odgovori tko stoji iza prijedloga novog modela izbornih jedinica i tko je bio u stručnoj radnoj skupini koja ga je razradila. Upit Ministarstvu poslali su potaknuti izjavom premijera Andreja Plenkovića koji je odbacio mogućnost da je na izradi modela radila »bilo kakva stranačka skupina«.

Premijer Plenković tada je rekao samo da su novi izborni model izradili »stručnjaci iz Ministarstva«, a čak je i priznao kako »ovo nije bio veliki metodološki inkluzivni proces izmjene izbornog sustava«. On je tada pobio tvrdnju da je novi zakon »Šeksovo čedo«, rekavši kako mnogo toga što se piše nema veze s istinom, pa ni ta tvrdnja. Nakon tih izjava, GONG je zatražio od ministra Malenice da objelodani imena tih eksperata, ali ministar dosad nije to učinio. Sada osoba zadužena za zaštitu informiranja građana, povjerenik Pičuljan, traži jasni odgovor o tome.

Podsjećanja radi, novi zakon o izbornim jedinicama na proljeće je izazvao cijelu buru reakcija u javnosti, a čak su ga i ustavni stručnjaci s fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, doveli u pitanje. Njih 11 napisalo je tada otvoreno pismo javnosti u kojemu su izrazili zabrinutost postupkom izrade novog zakona i upozorili na nužnost poštovanja temeljnih načela i procedura ustavne demokracije.

I oni su, kao i GONG-ovci, tražili veće uključivanje javnosti u proces donošenja novog izbornog zakonodavstva, a upozorili su i da su rješenja iz zakona zapravo kratkoročna, jer bi se on sada mogao početi mijenjati nakon svakog popisa stanovništva.
Odgovor Malenice jučer nije stigao, ali obaveza je da se očituje na ovaj stav povjerenika i to u roku od 8 dana.

Tagovi: Izorni zakon, Ivan Malenica, Ivan Anušić
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE