GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malenica o Lexu AP: Dodat ćemo još jedan stavak, nema kaznenog djela ako je u javnom interesu

Malenica o Lexu AP: Dodat ćemo još jedan stavak, nema kaznenog djela ako je u javnom interesu
KOMPROMIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 16:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB- Vlada se našla na koalicijskom sastanku s koalicijskim partnerima na kojemu je bilo riječi i o štrajku u pravosuđu. Ministar pravosuđa Ivan Malenica obratio se medijima nakon sastanka.

Kaže kako je dinamika dogovora sa sucima ispoštovana.

“Objektivna okolnost koja nas je omela u tome da to riješimo još prošle godine je štrajk pravosudnih službenika. Sad se nalazimo u situaciji da donosimo ove uredbe koje bi trebale biti na sjednici Vlade, nakon što se sindikati očituju. Ono što je i predsjednik Vlade istaknuo, nije realno da u ovom mandatu riješimo pitanje indeksacije i platnih razreda”, kaže Malenica.

Ministar kaže kako su predstavnici UHS-a svjesni toga da nije realno da se zakon u tako kratskom vremenu donese. “Dijalog i povjerenje mora postojati. Još prošle godine sam im rekao da nije realno da do kraja godine imamo takav zakon”, kaže.

Na pitanje o tome što misli o Turudiću kao kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, Malenica kaže kako Turudić ima respektabilnu suda<čku karijeru="" ako="" bude="" izabran="" dolazi="" s="" drugog="" segmenta="" vlasti="" i="" sigurno="" ima="" druga="" ije="" vi="" enje="" o="" radu="" od="" ova="" etiri="" kandidata="" je="" najbolji="" kandidat="" ka="" e="" malenica="" p="">

“Bitan je kontekst i da je taj njegov bratić na kraju i osuđen. Možda se nije sjetio ili se nespretno izrazio, to u ovom trenutku nije problematično”, kaže Malenica na pitanja o Turudićevom odgovoru na saborskom Odboru za pravosuđe o slučaju u kojemu se morao izuzeti sa suđenja svom bratiću. Ministar kaže kako vjeruje da Turudić nije imao namjeru biti pristran u tom konkretnom predmetu.

Na daljnja pitanja o tom slučaju, Malenica kaže kako nema konkretne podatke o tome da je netko namjerno postupak vratio. “Ne možemo reći da se to dogodil u ovom slučaju jer ne znamo sve činjenice”, govori ministar. “Odgovornost mora postojati za svakoga, bio on početnik ili sudac s 30 godina staža”, govori.

Malenica kaže kako ne vidi nikakav problem ni u “slučaju odijelo”. “On je već dao iskaz. Što ako dođe? O tom potom. To je hipotetsko pitanja. On je da iskaz USKOK-u, to je u tijeku. Ispitan je, ima određeni status u tom postupku istrage i ne vidim nikakav problem”, kaže Malenica.

Na pitanja o tome zašto je prisutniji u javnosti posljednjih tjedana, Malenica kaže da nije pretjerano zaposlen izvan Ministarstva. “Nisam primijetio da imam vremena da obilazim okolo, bavim se aktualnostima oko Ministarstva”, kaže.

Spomenuo je i Kazneni zakon i sporno “curenje informacija” te rekao da će u zakon dodati još jedan stavak i reći da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u interesu žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu. “Smatramo da sud u svakom konkretnom predmetu može procijeniti je li nešto od interesa”, kaže.

Tagovi: malenica, lex ap, ap, plenković
PROČITAJ I OVO
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
POST FESTUM
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
ZAGREB - Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore.
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE