GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Li Keqiang: Naše oružane snage morale bi se pripremati za vojne operacije

Li Keqiang: Naše oružane snage morale bi se pripremati za vojne operacije
KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina je za ovogodišnji gospodarski rast postavila nizak cilj od oko 5 posto, pokazalo je izvješće kineske vlade objavljeno na početku godišnjega zasjedanja kineskoga parlamenta.

Kineski BDP narastao je prošle godine za samo tri posto, što je jedan od najslabijih rezultata u posljednjim desetljećima, smanjen pod pritiskom mjera uvedenih zbog covida 19, krize u nekretninskom sektoru, gušenja privatnog poduzetništva i smanjene potražnje za kineskim izvozom.

U izvješću na početku zasjedanja, koje će trajati do 13. ožujka, premijer Li Keqiang naglasio je potrebu za gospodarskom stabilnošću i povećanjem potrošnje, postavljajući kao cilj otvaranje oko 12 milijuna radnih mjesta u gradovima ove godine, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnji cilj od 11 milijuna.

“Prioritet nam moraju biti oporavak i povećanje potrošnje”, rekao je Li u govoru na početku zasjedanja koji je trajao nešto manje od jednoga sata te dodao da se “prihodi stanovnika gradova i sela moraju ojačati kroz višestruke kanale”.

Ovogodišnji cilj rasta od oko 5 posto niži je od prošlogodišnjega cilja koji je bio oko 5,5 posto.

U ovoj godini Kina planira povećati proračun za vojsku za 7,2 posto, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu, dok premijer Li istodobno traži jačanje spremnosti na borbu kineskih oružanih snaga.

Peking, kako je najavljeno, za obranu namjerava potrošiti 225 milijardi dolara, a kao ni proteklih godina nisu iznesene pojedinosti, nego samo ukupan iznos i stopa povećanja.

Govoreći o kineskim oružanim snagama, Li je rekao da bi se trebale više posvetiti uvježbavanju u uvjetima borbe i povećati borbenu spremnost.

“Naše oružane snage, usredotočene na obilježavanje stogodišnjice Narodne oslobodilačke vojske u 2027. godini, morale bi se pripremati za vojne operacije i jačati borbenu spremnost”, rekao je Li.

Kina ima najveću vojsku na svijetu i njezin razvoj i strateške namjere Pekinga uzrok su za zabrinutost u regiji i u Washingtonu. Peking redovito tvrdi da za vojsku i obranu izdvaja razmjerno nizak postotak BDP-a te da kritičari Kinu žele proglasiti prijetnjom svjetskom miru.

Tagovi: Li Keqiang, NR Kina, kineska vojska
PROČITAJ I OVO
Privedena odbjegla prijateljica Josipe Rimac
U ZATVORU
Privedena odbjegla prijateljica Josipe Rimac
ZAGREB - Prijateljica Josipe Pleslić ex Rimac, Anna Marija Radić privedena je jučer navečer u zatvor u Zagrebu, doznaje N1.
Drama u avionu Singapore Airlinesa: Jedna osoba poginula, 30 ozlijeđenih
TRAGEDIJA
Drama u avionu Singapore Airlinesa: Jedna osoba poginula, 30 ozlijeđenih
LONDON - Jedna je osoba poginula, a više od 30 je ozlijeđeno na letu iz Londona u Singapur koji su pogodile snažne turbulencije, javila je zrakoplovna kompanija, prenosi BBC.
Domovinski pokret ima prvi zahtjev, neće se svidjeti Plenkoviću
ZAHTJEVI
Domovinski pokret ima prvi zahtjev, neće se svidjeti Plenkoviću
ZAGREB - Domovinski pokret će na prvom koalicijskom sastanku s HDZ-om i ostalim partnerima tražiti da se napravi rebalans proračuna kako bi mogli u svojim ministarstvima početi uvoditi svoje mjere koje su obećavali prije izbora.
Milei izazvao skandal u Madridu, Španjolska traži ispriku
SKANDALI
Milei izazvao skandal u Madridu, Španjolska traži ispriku
MADRID - Španjolska traži javnu ispriku od argentinskog predsjednika Javiera Milea koji je suprugu španjolskog premijera Pedra Sáncheza nazvao "korumpiranom" tijekom posjeta Madridu u nedjelju.
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
DIPLOMA
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
ZAGREB - Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak se, gostujući na HTV-u, osvrnula na Josipa Dabru, DP-ovog ministra poljoprivrede i njegov studij.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE