GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone

Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / Telegram
ZAGREB - Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se tijekom pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika oštrih mjera za suzbijanje virusa.

Često ulazi u javne rasprave sa stručnjacima koji se zalažu za strogi pristup tom problemu, a neke tvrdnje koje je u posljednje vrijeme iznosio izazvale su oštre reakcije suprotstavljene strane, piše Telegram.hr.

Lauc se danas pozvao na objavu DORH-a koji je u ožujku odlučio da državna odvjetništva i policija trebaju zajedno raditi na procesuiranju širitelja panike. Znanstvenik je citirao čitavo priopćenje DORH-a o tom pitanju, a mi prenosimo samo najvažniji dio bez navođenja svih spomenutih zakonskih članaka:

“Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. … kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu…”

Na to je Lauc dodao komentar o tome kako bi, po njegovom mišljenju, trebalo postupati sa širiteljima straha i panike.

“Onog nesretnika koji je pričao gluposti o potresima su brzo uhitili. Osobno ne vidim veliku razliku između njega i onih koji sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije. Pandemija je stvarna i treba joj pristupiti ozbiljno, no širenje straha i panike (tj. lažne uzbune) je ipak kazneno djelo, a ne stvar slobode govora. Posebice kada se radi o sustavom djelovanju u tom smjeru… Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom”, napisao je.

Lauc je objavu aranžirao medijskim naslovima koje očito smatra primjerima izazivanja panike zbog kojih bi DORH trebao uredovati. Na njegovom popisu ima i prilično nerazumljivih primjera, poput onoga kojim se naprosto obavještava čitatelje da je u Južnoj Africi otkriven zarazniji soj koronavirusa, ili onoga koji javlja da je uočena promijenjena klinička slika kod mlađih pacijenata.

Tagovi: Gordan Lauc, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE