GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lalić: Možemo! nisu ni radikalna ni ekstremna ljevica

Lalić: Možemo! nisu ni radikalna ni ekstremna ljevica
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2021 / 19:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sociolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dražen Lalić ustvrdio je da je Miroslav Škoro “ili politički nepismen ili manipulira” kada Možemo! naziva “ekstremnom ljevicom”. Ali, dodao je Lalić, “mislim da je u pitanju i jedno i drugo”.

U intervjuu za RTL, Lalić je ustvrdio kako je Škorino nazivanje Možemo! ekstremnom ljevicom “jako štetna izjava zbog tog jednog stila u politici koji je usmjeren na odnos prema neprijatelju”.

No ona je i pogrešna, tvrdi Lalić. “Ekstremna ljevica se razlikuje od radikalne ljevice. Ne može se Možemo! i Tomaševiću prigovoriti da su radikalna ljevica, oni su u nizu svojih politika i onome što predlažu i stavovima koji su poprilično inkluzivni, zapravo više umjerena ljevica, nego radikalna. A dokaz tome je da su osvojili toliko puno glasova i to najviše bivših glasača SDP-a”.

Lalić je objasnio da je ekstremna ljevica “ona koja je izvan demokratskog sustava, ona koja ne prihvaća predstavničku demokraciju, koja pokušava svoje političke ciljeve ostvariti dominantno izvan sustava. Tomašević i njegovi suradnici iz Možemo! su pokazali da itekako djeluju unutar sustava”, kazao je Lalić.

“Dokaz da Možemo nije ekstremna ljevica je činjenica da su oni, od osnivanja, već sudjelovali u nizu izbora, a i u njihovom vrlo tolerantnom i razumnom komuniciranju. Oni ne provode negativnu strategiju kampanje, oni inkluzivno komuniciraju”, kaže Lalić i ističe da je to suprotno od Škore i Domovinskog pokreta jer su mu u Zagrebu upućivane kritike da ide ispod pojasa i koristi prljavu kampanju.

Škoro i Domovinski pokret su “u svakom slučaju, više koristili negativnu strategiju kampanje od Možemo!”, tvrdi Lalić. “Tako se događa da oni koji su radikalni etiketiraju kao ekstremne aktere koji po svojoj kampanji su bili jako umjereni. Radikalni akter optužuje za ekstremizam aktera koji nije čak ni radikalan, a kamoli ekstreman”, rekao je Lalić i objasnio da i ekstremna ljevica i ekstremna desnica djeluju izvan sustava i ne priznaju predstavničku demokraciju i izbore.

“Još jedan od dokaza da Možemo! nisu ekstremisti i radikali je i činjenica da su maknuli Radničku frontu od sebe. A oni su spremni i surađivati nakon izbora u vlasti s SDP-om, što isto to dokazuje”, kaže Lalić koji ponavlja da se tim izjavama Škoro pozicionira u Zagrebu kod birača koji su izraziti desničari.

“Izjavom o Možemo kao ekstremnoj ljevici on se udvara HDZ-ovim biračima koji su desno orijentirani. To izjavom on stvara kapital za budućnost”, rekao je Lalić.

Tagovi: Dražen Lalić, Možemo!, Fakultet političkih znanosti, Miroslav Škoro
PROČITAJ I OVO
Glavni odbor SDP-a raspustio organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu
POTEZI
Glavni odbor SDP-a raspustio organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu
ZAGREB - Glavni odbor SDP-a u subotu je nakon cjelodnevne online sjednice potvrdio odluku Predsjedništva stranke o raspuštanju SDP-ove organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu te vodstva SDP-a Međimurske županije zbog loših izbornih rezultata i pogoršanih unutarstranačkih odnosa.
Bernardić: Izbacite mene, nemojte raspuštati zagrebački SDP
SDP
Bernardić: Izbacite mene, nemojte raspuštati zagrebački SDP
ZAGREB - "Naravno da ljudi koji su bili raspušteni, udaljeni iz rukovodstva, nisu htjeli ići na listu. Ako te trener ne želi, nemaš u momčadi što tražiti, ne bih išao ni ja."
Njemački Zeleni potvrdili Baerbock za kandidatkinju za mjesto kancelarke
POTVRDA
Njemački Zeleni potvrdili Baerbock za kandidatkinju za mjesto kancelarke
BERLIN - Stranka njemačkih Zelenih službeno je u subotu u Berlinu odredila svoju kandidatkinju Annalenu Baerbock kandidatkinjom za kancelarku, unatoč "pogreškama" koje je sama priznala i koje joj ne idu u prilog u utrci za nasljednicu Angele Merkel.
Srpski narko boss imao firmu u stanu političarke iz HDSSB-a
PUTEVIMA KRIMINALA
Srpski narko boss imao firmu u stanu političarke iz HDSSB-a
BEOGRAD - Optuženi narko-boss Predrag Koluvija osnovao je firmu u Hrvatskoj na adresi stana tamošnje političarke Slavice Šijaković – bivše članice Gradskog veća Vukovara i kandidatkinje za gradonačelnicu ovog grada.
Tomašević: Krajem idućeg tjedna sastanak s Vanđelićem
NAJAVE
Tomašević: Krajem idućeg tjedna sastanak s Vanđelićem
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u subotu je izjavio da se čuo s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem te da se nada kako će će se naći krajem idućeg tjedna i vidjeti iz njihove perspektive kako Grad može pomoći, posebice kad je riječ o ispunjavanju zahtjeva i uklanjanju objekata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE