GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuk o potresu u Crnoj Gori: Nadajmo se da je ovo najjači u nizu

Kuk o potresu u Crnoj Gori: Nadajmo se da je ovo najjači u nizu
POTRES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Snažan potres koji se dogodio u noći kod Nikšića u Crnoj Gori probudio je ljude i u susjednim državama. Potres su opisivali kao 'jak i strašan' te dugotrajan. Već neko vrijeme na ovom području događaju se potresi.

- Radi se o gotovo istoj zoni rasjeda ako promatramo epicentralno. Možemo reći da je ovo šire područje aktivno već nekoliko godina - rekao je Večernjem listu seizmolog Krešimir Kuk.

Dodao je kako se već nekoliko tjedana bilježi pojačana aktivnost u toj zoni rasjeda.

- Aktivnost je bila izraženija na području Ploča i Pelješca pa su onda bile aktivnosti u Jadranu i ova današnja serija se nadovezuje na to - objašnjava Kuk dodajući kako se još uvijek bilježi vrlo izražena aktivnost na tom području gdje se dogodio današnji potres. - Potresi su gotovo stalni, uglavnom su slabiji od magnitude 3 - kazao je.

Upitali smo i seizmologa Kuka koja je najveća moguća magnituda koja se može dogoditi u toj zoni rasjeda.

- Na južnom dijelu Hrvatske i na obalnim područjima govorimo o magnitudi od 7 stupnjeva po Richteru. Ako idemo još južno i jugoistočno onda magnituda ide i više od 7 - kazao je Kuk dodajući kako je Crnu Goru 1979. godine pogodio potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru.

Prema podacima EMSC-a magnituda današnje potresa bila je 5.3 stupnjeva po Richteru dok je Seizmološka služba RH javila kako je magnituda bila 5.6. Pitali smo kako nastane ta razlika.

- EMSC prikuplja sve magnitude od službi pa računaju srednje vrijednosti i tu dolazi do razlike. To nije neka značajna razlika, to su neki seizmološki detalji - kazao je.

Tagovi: KUK, POTRES, CRNA GORA, DUBROVNIK, HERCEGOVINA
PROČITAJ I OVO
Ozbiljno jačanje austrijske krajnje desnice na Putinov pogon
DESNICA
Ozbiljno jačanje austrijske krajnje desnice na Putinov pogon
BEČ - Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka već je godinu dana najpopularnija u državi, a mjesec dana uoči europskih izbora ta je podrška dosegla 30 posto
Prilično jak potres zatresao Slunj
PODRHTAVANJE TLA
Prilično jak potres zatresao Slunj
ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u srijedu ujutro u 5 sati i 38 minuta prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja.
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE