GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krešimir Bagić dobitnik je nagrade Tin Ujević

Krešimir Bagić dobitnik je nagrade Tin Ujević
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 07:13
Autor: SEEbiz / H
VRGORAC - Ispred rodne kule Tina Ujevića u Vrgorcu u utorak je navečer po 41. put dodijeljena književna nagrada "Tin Ujević", a ovogodišnji dobitnik je hrvatski pjesnik Krešimir Bagić za zbirku poezije „Ponornice“.

U konkurenciji od 83 pristigle zbirke poezije, Bagićeve „Ponornice“ su jednoglasnom odlukom stručnog povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) proglašene za najbolju zbirku poezije objavljenu u prošloj godini.

Obrazloženje stručnog žirija pročitala je Evelina Rudan, a nagradu „Tin Ujević“ dobitniku je uručio predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, u društvu gradonačelnika Vrgorca Mile Hercega.

Zbirka pjesama "Ponornice" jedanaesta je knjiga u dosadašnjem bogatom pjesničkom opusu Krešimira Bagića, obuhvaća ukupno 105 poetskih tekstova nastalih u posljednjih nekoliko godina.

Akademik Krešimir Bagić redoviti je profesor na Katedri za stilistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poeziju objavljuje od kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kao stilističar, kritičar i književni znanstvenik potpisuje, uz ostalo, tridesetak autorskih i uredničkih knjiga, panorama, antologija i udžbenika, a dobitnik je više pjesničkih i nagrada za znanstveni rad.

Za "Ponornice" je Bagić osvojio i pjesničku nagradu "Zvonko Milković" za najbolju izvornu knjigu pjesama s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom.

U večerašnjem svečanom programu dodjele nagrade ispred rodne kule jednog od najznačajnijih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića sudjelovali su dramski umjetnik Goran Grgić i kantautorica i izvedbena umjetnica Sara Renar.

Fotografija: Moderna vremena

Tagovi: Krešimir Bagić, nagrada Tin Ujević, Evelina Rudan
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE