GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraj izolaciji i besplatnim testovima: Johnson okreće novu stranicu u pandemiji

Kraj izolaciji i besplatnim testovima: Johnson okreće novu stranicu u pandemiji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Ne obazirući se na kritike britanski premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak kraj obvezne izolacije za osobe pozitivne na koronavirus već od četvrtka u Engleskoj, što je glavna i sporna mjera njegove strategije po kojoj će se s covidom-19 živjeti kao s "gripom".

Velika Britanija, koja ima više od 160.000 umrlih od početka pandemije, što ju čini jednom od najteže stradalih zemalja u svijetu, među prvima je u Europi koje se pokušavaju vratiti prijašnjem načinu života oslanjajući se na veliku procijepljenost.

Boris Johnson, koji se zapleo u skandal zbog domjenaka organiziranih u Downing Streetu u vrijeme dok je na snazi bila zabrana okupljanja i koji je pod policijskom istragom, odlučio je ukinuti glavne mjere koje još vrijede u Engleskoj dvije godine od izbijanja pandemije.

"Sada imamo dostatnu razinu imunosti kako bismo sa zaštite ljudi putem vladinih intervencija prešli na (pristup koji se oslanja na) cijepljenje i na lijekove, kao prvu crtu obrane", rekao je konzervativni premijer u parlamentu.

"Restrikcije imaju visoku cijenu za naše gospodarstvo, naše društvo, naše psihičko zdravlje i prilike koje se pružaju našoj djeci i tu cijenu ne trebamo više plaćati", dodao je, spomenuvši uspjeh kampanje cijepljenja i sposobnost "brze reakcije u slučaju pojave nove varijante".

Ipak, do 1. travnja i dalje vrijedi preporuka da se u slučaju pozitivnog testa ostane kod kuće. Istog dana se ukida besplatno testiranje, osim za starije i ranjive osobe, zbog velikih financijskih troškova.

"Nakon toga ćemo poticati ljude koji imaju simptome covida-19 da preuzmu osobnu odgovornost, kao što pozivamo one koji možda imaju gripu da paze na druge", istaknuo je Johnson.

Čim je u siječnju prošao vrhunac omikron vala, premijer je ukinuo većinu restrikcija u Engleskoj, kao što su maske u zatvorenom prostoru i covid potvrda za ulazak u disko klubove i na veće skupove.

Tagovi: Boris Johnson, kraj pandemije, ukidanje svih mjera, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE