GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Košarica od 15 artikala 17,1 posto skuplja nego lani

Košarica od 15 artikala 17,1 posto skuplja nego lani
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 09:53
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Inflacija usporava, cijene se, sluša li se statistika, tope čak i kad je riječ o hrani, a na tržnicama i u trgovinama cijene su i dalje "da se smrzneš", komentiraju potrošači.

Samo za kilogram brokule, cvjetače, šarenog graha, maruna te špinata jučer je na utrinskoj tržnici u Zagrebu trebalo izdvojiti vrtoglavih 34 eura ili 256,17 kuna! Godinu dana iste te namirnice platili bismo nemalih 20 eura ili 150,70 kuna, a iako je ova godina bila jedna od težih u poljoprivredi, cijena brokule od 10 eura i više je nego bezobrazna, slažu se kupci. Cvjetača i špinat su po 5 eura, maruni 8, šareni grah 6.

– A što biste vi, ne znate koliko se mi poljoprivrednici mučimo da bismo išta proizveli – ljutito nam je uzvratila kumica na komentar cijene brokule, nudeći nam mini cvjetaču na zalasku roka trajanja za tri eura. – Evo, to vam je jeftino – odvraća. No je li ju sama proizvela ili tek kupila u obližnjem trgovačkom lancu ili na zelenoj tržnici, ostala je enigma. Fiskalne kase kao i pločice ili na kartonu ispisana imena OPG-a i obrta iščezle su s tržnica kad i Slavko Linić iz fotelje ministra financija. U obližnjem Sparu kilogram brokule isti smo dan platili 4,49 eura, a svježu cvjetaču, koja se prodavala po komadu, 2,49 eura. Skor na vagi pokazivao je 1,22 kg, piše Večernji list.

Opravdano ili ne, za cijenu kilograma brokule s placa u mesnici Agrozelina u Utrinama moglo se kupiti 1,5 kilograma domaće svinjske vratine s kosti (6,24 eura/kg), 1,35 kg krvavica (7,50 eura/kg), 1,2 kg ramsteka ili oko 1,5 kg kobasica roštiljki (6,95 eura/kg). I kila odojka tu je jeftinija – košta 7,95 eura, dok se u Kauflandu na akciji mogu kupiti i dvije kile, kako se ističe, s domaćih farmi. I juneća lopatica bez kostiju tu je jeftinija – košta 7,99 eura, ramstek 7,49. Prema najnovijim podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u listopadu su, u odnosu na isti mjesec lani, na godišnjoj razini bile više za 5,8%, što je najniža stopa od početka siječnja prošle godine kad je iznosila 5,7%, a na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan, viša 0,5%. Hrana i bezalkoholna pića na godišnjoj su razni skuplji 8,7%, a u odnosu na prethodni mjesec jeftiniji za 0,5%.

No potrošači to ne primjećuju. Iako se očekuje i dalje usporavanje inflacije, prema aplikaciji Kretanje cijena Ministarstva gospodarstva kojom se od kraja prosinca lanjske godine dva puta mjesečno prate cijene potrošačke košarice od oko 365 proizvoda u 80-ak najprodavanijih kategorija u Konzumu, Tommyju i Studencu, zadnjih mjesec dana (u odnosu na sredinu listopada) košarica je za oko 0,6% pojeftinila u Konzumu, a u Tommyju je skuplja 0,12%, u KTC-u 0,01%. Potaknuli smo konkurenciju, cijene bi mogle biti i niže, najavio je ministar gospodarstva Davor Filipović nakon što je Vlada od sredine rujna košaricu sa "zaključanih" osam proizvoda povećala na 30. Naravno da su neke prenapuhane cijene, zbog kojih i dalje vlada "umjetna" nestašica pojedinih artikala, naglo spuznule.

Tagovi: košarica, trgovina, maloprodaja, špinat, grah, cvjetača, povrće, hrana
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE