GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolarić: Porast je zabrinjavajući; u Zagrebu rekordni broj novozaraženih

Kolarić: Porast je zabrinjavajući; u Zagrebu rekordni broj novozaraženih
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 217 novozaraženih. Potvrdio je za HRT ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimir Šostar.

- Dnevne oscilacije mogu postojati, ali imamo porast koji je sada zabrinjavajući. U Zagrebu će danas biti više novozaraženih nego jučer, podaci se očekuju uskoro. Porast je pokazatelj da se bolest počela efikasnije širiti. Krenuli smo pomalo u zatvorene prostore, a već imamo ovakav porast, rekao je epidemiolog Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta Vlade jutros u emisiji Hrvatskog radija u Mreži Prvog.

- Nove mjere su donesene, nisam optimističan da ćemo se brzo vratiti ispod 300 ili ispod 100, što je bila želja i nastojanje prije jesenskih mjeseci kako bi se epidemija manje efikasnije širila pa bi ju bilo lakše kontrolirati, dodao je Kolarić.

Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković, također članica Znanstvenog savjeta Vlade, rekla je kako je jučer održan sastanak Savjeta.

- Razgovarali smo, svatko da svoje mišljenje. Opći stav je da je situacija ozbiljna i da se pučanstvo treba osvijestiti kako mjere treba poštovati. Mjere su dobre, ali se ne poštuju. Prvenstveno je tu nošenje maski. Komentirali smo smrtnost koja je sada manja nego na proljeće i razloge zašto je tome tako. Tijekom ljeta je bio manji broj slučajeva, a nakon toga je počeo rasti. Smrtnost je manja prvenstveno zato što je manja količina virusa kojom se ljudi inficiraju. Ako to usporedimo s nošenjem maski, da svi nosimo maske i da ih svi nosimo na pravilni način tada bi čak i kada se zarazimo imali manje opasnu bolest. Mjere su dobre, ali je problem kako ih provesti, rekla je Andreja Ambriović Ristov.

Dodala je kako se epidemija zahuktava, nije još u eksponencijalnoj fazi rasta , ali ako se ne pridržavamo mjera moglo bi nam se to lako dogoditi.

- Ako se broj novozaraženih nastavi ići će se naravno sa strožim mjerama. Svi smo mi odgovorni da živimo još do pojave cjepiva, a na koji ćemo način živjeti ovisi o tome kako ćemo se svi zajedno ponašati, rekla je.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Branko Kolarić, Zvonimir Šostar, Andreja Ambriović Ristov, Institut Ruđer Bošković
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE