GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još nema znakova da omikron uzrokuje težu bolest

Još nema znakova da omikron uzrokuje težu bolest
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2021 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
JOHANNESBURG - Bolnički podaci pokazuju da broj primljenih osoba sa simptomima covida-19 sada naglo raste u više od polovice od devet pokrajina u zemlji, ali broj smrtnih slučajeva ne raste tako dramatično. Pokazatelji kao što je prosječna duljina boravka u bolnici ohrabrujući su.

Južnoafrički znanstvenici objavili su da još nema znakova da varijanta koronavirusa omikron, najnoviji soj koji se prvo pojavio u toj zemlju, uzrokuje težu bolest.

Južna Afrika upozorila je svijet na omikron krajem prošlog mjeseca, potaknuvši uzbunu da bi visoko mutirana varijanta mogla izazvati novi porast globalnih infekcija. Ali, bolnički podaci pokazuju da broj primljenih osoba sa simptomima covida-19 sada naglo raste u više od polovice od devet pokrajina u zemlji, ali broj smrtnih slučajeva ne raste tako dramatično. Pokazatelji kao što je prosječna duljina boravka u bolnici ohrabrujući su.

Cjepivo djeluje

Iako znanstvenici kažu da je potrebno više vremena da se dođe do konačnog zaključka, ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je da su znakovi koji govore o težini bolesti dobri.

"Iako broj hospitalizacija raste preliminarni podaci sugeriraju da je to isključivo zbog većeg broja zaraženih, a ne zbog težine oboljenja od varijante omikrona", rekao je. U zadnjih nekoliko dana u epidemiji u cijeloj zemlji sada povezanoj s varijantom omikron zaraženo je oko 20.000 ljudi dnevno, ali samo je 20 novih smrtnih slučajeva.

Epidemija još nije dosegnula vrhunac od više od 26.000 dnevnih slučajeva koliko je zabilježeno tijekom trećeg vala potaknutog varijantom delta.

Mala studija južnoafričkog istraživačkog instituta ovog je tjedna sugerirala da bi omikron mogao djelomično izbjeći zaštitu od dvije doze cjepiva Pfizer, ali tvrtka i njezin partner, BioNTech, kažu da trostruka doza njihovog cjepiva može neutralizirati omikron u laboratoriju. Glenda Gray, predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja, rekla je da je među primljenima u bolnice u Južnoj Africi bilo mnogo više necijepljenih, i smatra to dokazom da cjepivo Pfizer još uvijek nudi zaštitu.

"Vidimo da je ovo cjepivo i dalje učinkovito. Možda je malo smanjena učinkovitost, ali vidimo da učinkovitost postoji u pogledu rizika za hospitalizaciju i to je vrlo ohrabrujuće", rekla je. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti od covida-19 u SAD-u obolijevaju i osobe koje su primile booster dozu cjepiva.

U Hrvatskoj pad

U Hrvatskoj, gdje još uvijek prevladava delta, ali su zabilježeni prvi slučajevi omikrona, epidemija jenjava, ali ne i u Istri. Jučer je u cijeloj državi zabilježeno 3.860 novih slučajeva što je opet znatan pad u odnosu na 4.465 prijavljenih subotu prije. U bolnicama je 2.290 ljudi, na respiratoru 323, a preminulo je 58 osoba.

Tagovi: omikron, omicron, koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE