GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janšina većina obranila Hojsa

Janšina većina obranila Hojsa
INTERPELACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski parlament je na izvanrednoj sjednici odbio u noći na subotu interpelaciju protiv ministra obrane Aleša Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše.

Na glasovanju poslije maratonske sjednice započete u petak za Hojsovo smjenjivanje glasovalo je 38 zastupnika, a 43 su bila protiv, što odražava i omjer parlamentarne većine Janšine četverostranačke koalicijske vlade nad lijevo-liberalnom oporbom.

Hojs je nakon glasovanja kazao da će o svojoj poziciji u ponedjeljak ponovo razgovarati s premijerom Janezom Janšom. Hojs je prije tri mjeseca nakon skandala u svom ministarstvu već bio dao "neopozivu" ostavku, ali je premijer nakon toga kazao da se radilo o "kuvertiranoj" ostavci koju nije prihvatio.

Opozicija je Hojsa optužila za politizaciju resora, te miješanje u nezavisnost policije i istražnih organa, ali i navodno "filoustaštvo" vezano na neodržani koncert Marka Perkovića "Thompsona" u Mariboru 2017. godine.

Braneći se od optužbi, Hojs je zastupnicima kazao da osuđuje "ustaštvo", ali da mu je isto tako neprihvatljivo i "četništvo".
Dodao je da se radi o ideološkim napadima, te da su oporbeni Socijalni demokrati (SD) za napade na njega iskoristili fantomski, neodržani koncert kontroverznog hrvatskog pjevača u Mariboru 2017. godine.

"Tog koncerta nije bilo niti će ga biti", kazao je Hojs.

Podsjetio je da je taj koncert 2017. zbog očuvanja javnog reda i mira zabranila tadašnja načelnica upravne jedinice Maribor Ksenija Klampfer, kasnije ministrica za rad i socijalna pitanja u vladi bivšeg premijera Marjana Šareca, te da je tu njezinu odluku na žalbu organizatora koncerta ukinuo upravni sud, što je onda potvrđeno i rješenjem MUP-a. Hojs je rekao da se tako postupilo po načelu vladavine prava i da s tim osobno nije imao ništa.

Tijekom izvanredne sjednice oko parlamenta su u Ljubljani u večernjim satima održani novi, 25. po redu prosvjedi protiv vlade Janeza Janše koji se održavaju svakoga petka.
Ovoga su puta prosvjednici okružili parlament i palili baklje, tražeći ostavku Hojsa i cijele "strahovlade" Janeza Janše, odnosno koalicije u kojoj dominira "ekstremna" desnica, želeći time pokazati da u Sloveniji "vlast pripada narodu", prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Tagovi: Janez Janša, Aleš Hojs, slovenski parlament
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE