GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jandroković: Vjerojatno će se tražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja

Jandroković: Vjerojatno će se tražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja
USTAVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 13:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je, nakon je Most predao potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda i 'stožerokracije' izrazio uvjerenje da će Odbor za Ustav zatražiti da se Ustavni sud izjasni jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

„Osobno sam stava da će Odbor za Ustav uputiti plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži stav jesu li pitanja u skladu s Ustavom“, rekao je Jandroković novinarima i potvrdio da će brojanje potpisa ovoga puta pratiti promatrači.

Promatrača će sigurno biti!

„Bit će sigurno promatrača, kako ni jedna strana ne bi mogla dovoditi u pitanje relevantnost odluke o brojanju potpisa“, kazao je.

Most, koji stoji iza dvije referendumske inicijative, u ponedjeljak je u Saboru Jandrokoviću predao 82 kutije s potpisima te zahtjeve za raspisivanje referenduma.

Objavili su da imaju 410.533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je stožerokracije!), što je više od potrebnih 368.867.

Predsjednik Sabora nije želio prognozirati može li se dogoditi da se ukinu covid potvrde, pa da referendumi, koje Most traži, budu nepotrebni.

„Unaprijed govoriti što će se događati, ne bi bilo ozbiljno“, kazao je te podsjetio kako dio stručnjaka govori da je omikron zadnja faza covida-19, a dio ih nije siguran, pa je teško predvidjeti što će se događati.

Najbolje bi bilo da se točnom pokaže procjena da sa omikronom pandemija završava, onda ne bismo ukinuli samo covid potvrde, nego i sve ostale mjere s kojima živimo već dvije godine, naglasio je.

Predsjednik Sabora opet je objasnio kako će teći procedura nakon što je napravljena primopredaja potpisa koje je Most prikupio.

Odboru za Ustav uputit će zahtjev referendumskih inicijativa zahtjev za održavanjem referenduma i zapisnik o primopredaji potpisa.

Odbor će potom održati sjednicu i uputiti plenarnoj sjednici zaključak kojim će od Vlade zatražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa.

Kad Vlada to učini, Saboru vraća informaciju postoji li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma ili ne.

Ako ne postoji, jasno je da referenduma nema, a ako postoji, ponovno, kao predsjednik Sabora šaljem Odboru izvješće Vlade i tada Odbor može ili uputiti plenarnoj sjednici zaključak da se provede referendum ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

Ako je ovaj drugi scenarij, Ustavni sud ima rok od 30 dana odgovoriti jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

Ako utvrdi da jesu, tada Sabor raspisuje referendum, ako utvrdi da nisu, tada referenduma nema, objasnio je Jandroković.

Bez komentara o uhićenju muškarca koji je prijetio premijeru

Predsjednik Sabora nije želio komentirati informacije da je, zbog prijetnji premijeru na Facebooku, zadarska policija uhitila 72-godišnjeg muškarca.

„Nemam informacije o tome, pa ne mogu komentirati, pitajte nadležne, policiju“, odgovorio je novinarima te naglasio da na temelju poluinformacija ne može donositi čvrste stavove.

Tagovi: Gordan Jandroković, Most, stožerokracija, referendum
PROČITAJ I OVO
Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam
REAKCIJE
Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam
ZAGREB - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u subotu je u Dnevniku HTV-a komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam.
Mario Milinković, novi predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a
STRANKE
Mario Milinković, novi predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a
VUKOVAR - Načelnik Općine Stari Mikanovci, Mario Milinković, novi je predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije, odlučili su na izborima u subotu članovi te županijske organizacije.
Iznenada preminuo bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej
BJELORUSIJA
Iznenada preminuo bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej
MINSK - Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej preminuo je u 65. godini, objavila je danas bjeloruska novinska agencija Belta. Uzrok smrti još nije poznat.
Zagreb: Potvrđeni navodi iz prijave Ekologije grada
NEZAKONITA PRAKSA
Zagreb: Potvrđeni navodi iz prijave Ekologije grada
ZAGREB - Čistoća ne izdaje valjane račune jer ne vodi evidenciju na način propisan Zakonom o gospodarenju otpadom. Tako glasi odgovor Povjerenstva za reklamacije Zagrebačkog holdinga, koji smo dobili na uvid, a stigao je umirovljeniku Ivanu Majcanu, koji se žalio na po novoj proceduri pristigle račune.
Preminuo Saša Zalepugin
IN MEMORIAM
Preminuo Saša Zalepugin
ZAGREB - Legendarni televizijski voditelj Saša Zalepugin (91) preminuo noćas u bolnici od posljedica moždanog udara koji je doživio u nedjelju 16. listopada u svom zagrebačkom domu, a tužnu vijest potvrdila nam je supruga Tihana Harapin Zalepugin koja je uz Sašu bila do posljednjeg trenutka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE