GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jahta Royal Romance: Tužba protiv Hrvatske narasla na 196 milijuna eura nakon nezakonitih radnji vlade

Jahta Royal Romance: Tužba protiv Hrvatske narasla na 196 milijuna eura nakon nezakonitih radnji vlade
ODŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 13:08
Autor: SEEbiz
Hrvatska je dužna platiti odštetu od 196 milijuna eura tvrtki Lanelia Holdings Ltd u vezi s nezakonitim radnjama hrvatskih vlasti i pregledom jahte Royal Romance od strane ukrajinske delegacije.

Okružni sud u Splitu odlučio je produljiti privremene mjere i zabraniti prodaju jahte do okončanja kaznenog postupka i donošenja rješenja o oduzimanju. Sud je naglasio da "jahta nije predana na raspolaganje ARMA-i, već samo na upravljanje do donošenja konačne odluke", te "trenutačno ne postoji pravna osnova za prodaju jahte". Stoga su svi pokušaji prisilne prodaje bez suglasnosti vlasnika, Lanelia Holdings Ltd, nezakoniti.

Namjere Ukrajine

Nacionalna agencija Ukrajine za otkrivanje, traženje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim kaznenim djelima (ARMA) najavila je da planira poslati delegaciju u Hrvatsku koja će obaviti inspekciju i naknadnu prodaju jahte Royal Romance.

Planirano je da izaslanstvo u Zagrebu održi i konferenciju s ključnim ministarstvima Hrvatske, uključujući Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo vanjskih poslova, kao i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Glavni dnevni red sastanka bio je traženje pomoći Hrvatske za što bržu prodaju jahte Royal Romance na dražbi.

Međutim, prema hrvatskim zakonima i zakonima Europske unije te međunarodnim pravnim normama, oduzimanje oduzete imovine moguće je samo na temelju sudske odluke nakon razmatranja kaznenog predmeta. Kako smo već spomenuli, Okružni sud u Splitu izrekao je zabranu prodaje jahti Royal Romance. Bez obzira na to, nezakonite radnje Ukrajine dovele su do odmazde vlasnika jahte. Lanelia Holdings Ltd, vlasnik jahte, hitno je poduzeo mjere za zaštitu svojih prava.

Najprije se tvrtka prijavila za sudjelovanje na planiranom radnom sastanku (međutim, sudjelovanje je odbijeno, a informacije o konferenciji nisu javno objavljene). Drugo, uloženi su prigovori Okružnom sudu u Splitu protiv pregleda i upada neovlaštenih osoba na plovilo bez dopuštenja vlasnika. Treće, obavijest o nezakonitosti pomoći ARMA-e u prodaji jahte poslana je svakom od hrvatskih ministarstava.
Unatoč zabrani postupanja u vezi s prodajom jahte i njezinim raspolaganjem od strane ARMA-e utvrđenoj vlastitom odlukom od 31. siječnja 2024., 23. veljače 2024. Mlađan Prvan izdao je ARMA-i dokument koji je u suprotnosti s ovom odlukom: ta se dozvola zvala "Dozvola ." Tim je dokumentom ukrajinskom izaslanstvu omogućen pregled jahte Royal Romance 29. veljače 2024. u pratnji policijskih službenika Postaje pomorske policije Split.

Prema informacijama u dokumentu, dozvola je izdana na zahtjev Ureda glavnog tužitelja Ukrajine za pružanje međunarodne pravne pomoći u kaznenim predmetima. Međutim, hrvatsko zakonodavstvo navodi samo određene dokumente koje sudac može izdati, a dokument koji se zove "Dozvola" nije uključen u taj popis. Za pretragu u okviru kaznenog postupka potrebna je pismena naredba ili sudska odluka.
Ukrajinsko zakonodavstvo zabranjuje ukrajinskim dužnosnicima da vrše svoje ovlasti na teritoriju druge države. To je predviđeno člankom 6. Zakona Ukrajine "O državnoj službi", prema kojem izvršna tijela djeluju u granicama definiranim Ustavom Ukrajine i zakonima Ukrajine. Suverenitet Ukrajine proteže se na cijeli njezin teritorij u skladu s člankom 2. istog zakona. Dakle, obnašanje ovlasti ukrajinskih dužnosnika na teritoriju Republike Hrvatske narušava suverenitet te države i predstavlja čin agresije.

To što sudac prvo zabrani neke radnje, a zatim ih dopusti, može značiti da se na njega vrši politički pritisak.

Na dan nadzora 29. veljače 2024. Lanelia Holdings Ltd podnijela je prijedlog za izuzeće suca Mlađana Prvana i ostalih sudaca Okružnog suda u Splitu. Razlog za ovaj zahtjev bile su sumnje u pristranost ukrajinske strane i/ili osobni interes za ishod slučaja.

Inspekcija jahte pod pokroviteljstvom ARMA-e uz sudjelovanje agencija za provedbu zakona

Krajem veljače 2024. godine u trogirsku luku stigli su predstavnici Lanelia Holdings Ltd, odvjetnici međunarodnog odvjetničkog društva, službenici pomorske policije grada Splita, izaslanstvo iz Ukrajine te sudac Okružnog suda u Splitu Mlađan Prvan. pregledati jahtu.
Niti vlasnička tvrtka Royal Romancea, Lanelia Holdings Ltd, niti kapetan nisu pristali na inspekciju. Budući da je upad na jahtu bez pravne osnove i dozvole vlasnika nezakonit Vlasnička dozvola nezakonita i krši vlasnička prava, odvjetnici Lanelia Holdings Ltd zatražili su pismeni nalog za inspekciju. Traženi redoslijed nije dostavljen.

Nadalje, odvjetnici su pokušali utvrditi ovlasti ukrajinskih dužnosnika u inozemstvu, svrhu inspekcije i njezinu pravnu opravdanost, ali nisu dobili odgovore na svoja pitanja. Nakon višesatnih brojnih prijetnji, sudac Mlađan Prvan inzistirao je na pristupu jahti, prijeteći uhićenjem i "ozbiljnim nevoljama" za odvjetnike.
Nakon što je splitska pomorska policija odbila podignuti pasarelu, sudac je naredio pozivanje kopnene policije iz Trogira. Naposljetku, kapetan je bio prisiljen dopustiti izaslanstvu ARMA-e i sucu da uđu na brod.
Početkom ožujka 2024. Lanelia Holdings doo podnijela je pritužbu Službi unutarnjeg nadzora MUP-a RH na postupanje policije u Trogiru, tražeći istragu i odgovornost službenika koji su prekoračili svoje ovlasti.
Niti kapetan niti odvjetnici, kao predstavnici vlasnika jahte, nisu dopustili snimanje fotografija i videa. Dodatno, u trogirskoj luci na snazi je zabrana fotografiranja, o čemu je ukrajinsku delegaciju i suca Mlađana Prvana obavijestio ravnatelj luke. Unatoč tome, sudac je zaprijetio uhićenjem svima koji ometaju "službeni sudski postupak". Nakon provedenog nadzora Lanelia Holdings Ltd obratila se Vrhovnom sudu Hrvatske tražeći nadzor nad ponašanjem suca Mlađana Prvana koje smatraju kažnjivim. Društvo traži mjere za zaštitu temeljnih načela vladavine prava.


Protupravne radnje ukrajinske delegacije

Iako ih je Agencija za povrat i upravljanje imovinom (ARMA) priznala kao predstavnike Ukrajine, članovi ukrajinske delegacije odbili su predati svoje službene vjerodajnice. Ipak, sastavljen je protokol kojim se potvrđuje da su ukrajinski dužnosnici obavljali službene radnje izvan Ukrajine.

Ovaj slučaj smatra se jedinstvenom povredom suvereniteta, pri čemu strani državni organi djeluju na teritoriju druge države. Postupci ukrajinskih dužnosnika izvan njihove zemlje smatraju se kršenjem suvereniteta i zlouporabom ovlasti.
Postupci ukrajinskih dužnosnika, hrvatskih policajaca i suca Mlađana Prvana predstavljaju neviđenu povredu imovinskih prava: protupravnu pretragu imovine u privatnom vlasništvu, protupravni upad na jahtu i snimanje foto i video materijala protivno volji vlasnika. Ovi postupci su u suprotnosti s Ustavom RH, temeljnim jamstvima i normama međunarodnog prava.
Protupravno miješanje u privatno vlasništvo izričito je zabranjeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama od 1950. godine – ključnim dokumentom europskog pravnog poretka.

Od 1. ožujka 2022. Ukrajina je proglasila derogaciju zbog uvođenja izvanrednog stanja, što znači odstupanje od svojih obveza prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (uključujući pravo na pravni lijek i pravo na poštivanje imovine). Međutim, niti jedna država članica EU nije proglasila odstupanje. Zakonodavstvo EU-a i dalje obvezuje države članice EU-a. Hrvatska je ušla u EU 1. srpnja 2013. Hrvatska državna tijela i dužnosnici dužni su poštovati odredbe ove konvencije, kao i Ustava Republike Hrvatske.
Unatoč svim pravnim standardima, šefica ARMA-e Elena Duma na službenim sastancima promovira ideju oduzimanja imovine bez sudske odluke. Krajem veljače održano je nekoliko sastanaka u okviru BAMIN-a (Balkan Asset Management Inter-Agency Network), na kojima je te ideje iznijela i Elena Duma. Ove informacije objavljene su na službenim stranicama ARMA-e. Hrvatska je članica BAMIN-a, no još je zanimljivije da Belgija ima status promatrača.

Reakcija Europske unije mora biti nedvosmislena: zaštititi europski pravni poredak i spriječiti političke pritiske Ukrajine.

Hrvatska je dužna platiti odštetu od 196 milijuna eura tvrtki Lanelia Holdings Ltd

U veljači 2024. Lanelia Holdings Ltd podnijela je tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete u iznosu od 36 milijuna eura uzrokovanu uhićenjem jahte Royal Romance. Nezakonite radnje hrvatskih i ukrajinskih vlasti bile su usmjerene na oduzimanje mogućnosti korištenja imovine Lanelia Holdings Ltd. Štoviše, privremena mjera zabrane izrečena u ožujku 2022. ima znakove oduzimanja bez pravne osnove. Unatoč naporima ukrajinskih i hrvatskih dužnosnika, Lanelia Holdings Ltd ostaje zakoniti vlasnik jahte Royal Romance.

Zbog toga je 4. ožujka 2024. podnesen zahtjev Trgovačkom sudu u Splitu (Hrvatska) za povećanje tužbenih zahtjeva za 160 milijuna eura, što odgovara procjeni vrijednosti jahte u trenutku njezina stjecanja od strane Lanelia Holdings. Ltd. Dakle, ukupan iznos štete koju Hrvatska treba nadoknaditi iznosi 196 milijuna eura.

Tagovi: Royal Romance, Lanelia Holdings
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE