GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iznenađujući politički povratak Davida Camerona

Iznenađujući politički povratak Davida Camerona
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 20:09
Autor: SEEbiz
LONDON - Bivši britanski premijer David Cameron imenovan je u ponedjeljak ministrom vanjskih poslova u sveobuhvatnom preustroju kabineta sadašnjeg premijera Rishija Sunaka.

Cameron je viđen kako ulazi u broj 10 - službenu rezidenciju i ured britanskog premijera - kako bi se sastao sa Sunakom, nakon iznenadne smjene Suelle Braverman s mjesta ministrice unutarnjih poslova.

Cameron je bio premijer od 2010. do 2016. i predsjedavao je kontroverznim britanskim glasovanjem o Brexitu, što je na kraju dovelo do njegove ostavke.

On je figura u doba konzervativnog vodstva koje je Sunak prethodno žestoko kritikovao. U govoru na konferenciji u listopadu, Sunak se pozicionirao kao kandidat za "promjene" Ujedinjenog Kraljevstva, osuđujući prethodnih 30 godina britanske politike - kroz koju su torijevci vladali oko dvije trećine - kao neuspjeh.

Kraljevski dekret olakšao je Cameronov povratak u političko okrilje. Prema britanskom zakonu, samo trenutni zastupnici ili članovi Doma lordova mogu postati ministri u vladi. Cameron je 2016. dao ostavku na mjesto člana parlamenta, ali ga je kralj Charles III u ponedjeljak potvrdio za doživotnog vršnjaka, uzdigavši ga u lorda i omogućivši mu da preuzme ulogu ministra vanjskih poslova.

Camerona se smatralo gorljivo prokineskim za vrijeme njegova vodstva, a nakon toga je neko vrijeme proveo pokušavajući uspostaviti britansko-kineski investicijski fond vrijedan milijardu dolara — plan koji je kasnije odbačen. Trenutačno nije jasno kako će se njegova vanjskopolitička agenda prilagoditi pozadini povećanog kineskog skepticizma među zapadnim nacijama i tekućeg sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"Suočavamo se sa zastrašujućim nizom međunarodnih izazova, uključujući rat u Ukrajini i krizu na Bliskom istoku", rekao je Cameron u izjavi.

“U ovo vrijeme dubokih globalnih promjena, ovoj zemlji je rijetko kada bilo važnije stati uz naše saveznike, ojačati naša partnerstva i pobrinuti se da se naš glas čuje.”

Rekonstrukcija dolazi dok Sunak pokušava ponovno potvrditi svoj autoritet, a njegova vladajuća Konzervativna stranka zaostaje za oporbenim laburistima za više od 20 bodova u anketama uoči općih izbora koji su zakazani za siječanj 2025.

Nagađanja o Bravermanovoj smjeni pojavila su se prošlog tjedna nakon što je autorski komentar objavljen u novinama The Times, ignorirajući upute Downing Streeta i optužujući londonsku policiju za političku pristranost u nadzoru prosvjeda.

Bivša ministrica unutarnjih poslova dugo je bila kontroverzna osoba, privlačeći kritike zbog svojih planova da deportira tražitelje azila u Ruandu i njezinih komentara u kojima je beskućništvo opisivalo kao "izbor stila života".

James Cleverly, koji je prije bio ministar vanjskih poslova, imenovan je Bravermanovim nasljednikom. U međuvremenu, ministrica okoliša Therese Coffey podnijela je ostavku usred niza odlazaka na visokoj razini.

Steve Barclay, bivši ministar zdravstva, najavljen je kao Coffeyjeva zamjena, dok će Victoria Atkins preuzeti njegov stari posao.

Tagovi: David Cameron, Britanija
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE