GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izetbegović i dalje odbija odlazak u oporbu, optužuje Čovića

Izetbegović i dalje odbija odlazak u oporbu, optužuje Čovića
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2022 / 12:49
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ponovo je u nedjelju odbio priznati da je SDA gubitnik na izborima održanim 2. listopada ponavljajući poziv drugim strankama okupljenim oko bošnjačko-građanskog bloka na uspostavu široke koalicije koja bi se ravnopravno nosila s HDZ-om BiH i Miloradom Dodikom.

Nakon što je osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ranije dogovorilo koaliciju s HDZ-om BiH, a u subotu su nakon sastanka s predsjednikom republike Srpske Dodikom potvrdili da će im partner na državnoj razini biti njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je sve to rezultat ucjena čelnika HDZ-a Dragana Čovića iz čega, kako tvrdi, ne može proisteći ništa dobro.

"Sami sebe lažu oni koji ulaze na takav način u ovu koaliciju. Uostalom, ne bih rekao ni da će je napraviti", izjavio je Izetbegović podsjećajući kako je SDA u suradnji s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića dobila kontrolni paket u klubu Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije BiH pa time i mogućnost da presudno utječe na uspostavu izvršne vlasti u tom entitetu. Tvrdi kako je isključena mogućnost da se Komšić kojega je nazvao "ponosnim čovjekom" priključi "osmorci" i na taj način presudi omjeru snaga u Domu naroda.

Izetbegović je kazao kako SDA ne planira blokade nego poziva izborne pobjednike na koaliranje, a odgovornost za eventualnu blokadu uspostave vlasti prebacio je na "one koji pokušaju izbaciti izborne pobjednike".

Izetbegovićeva je teza kako je u takvim okolnostima realno jedino da s bošnjačke strane koalicijski partneri budu njegova SDA i DF a da im se pridruži SDP BiH, iako je čelnik te stranke Nermin Nikšić ranije potvrdio kako će oni ostati čvrsti partner i predvodnik "osmorke".

Dragan Čović prošlog je tjedna odbio svaku mogućnost razgovora sa SDA, a za naredni je tjedan najavio novi krug pregovora s "osmorkom" i Dodikom odnosno dogovor o programu koji bi nova vlast trebala provoditi kao i o raspodjeli ministarskih pozicija na državnoj razini kao i u Federaciji BiH.

Tagovi: Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Željko Komšić, HDZ BiH
PROČITAJ I OVO
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE