GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Za širenje koronavirusa najviše kriva Europa, a ne Kina

Istraživanje: Za širenje koronavirusa najviše kriva Europa, a ne Kina
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 13:58
Autor: SEEbiz / Index.hr
LONDON - Genetičari s engleskog sveučilišta Huddersfield i portugalskog sveučilišta Minho mapirali su distribuciju covida-19 diljem svijeta i otkrili kako je Europa bila glavni izvor širenja pandemije.

Studija je pokazala da je, mada je virus originalno potekao iz Kine, Europa bila ta iz koje se on najviše proširio u druga područja. Naime, znanstvenici su ustanovili da su Britanija i Europa imale preslaba i prekasno uvedena ograničenja putovanja, što je dovelo do širenja pandemije po SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

Nakon analize 26.869 virusnih genoma, uzorkovanih iz cijelog svijeta, otkrili su da se koronavirus svijetom proširio iz Europe, mada je izvorno potekao iz Kine.

"Grafike pokazuju da je od kraja veljače i početka ožujka Europa bila izvor velike većine novih sekvenci koje su evidentirane u Europi, Sjevernoj Americi, Oceaniji i Južnoj Aziji.

Transmisije povezane s A1a i njegovim podgrupama predstavljaju većinu sekvenciranih genoma SARS-CoV-2 na većini kontinenata, uključujući Afriku (83%), Sjevernu Ameriku (68%), Južnu Ameriku (87%) i Oceaniju (uglavnom Australija 60%)", navode znanstvenici u istraživanju.

"Soj A1a je prvi put otkriven u Italiji 20. veljače 2020. Suprotno tome, Kina nije imala učešća u njegovom širenju. Većina novih slučajeva u istočnoj Aziji tijekom tog razdoblja, sa slučajevima koji su datirani između 2. ožujka i 16. travnja, pripadala je ovoj podgrupi, ukazujući na migracije virusa iz Europe u istočnu Aziju, ponekad preko Sjeverne Amerike", navodi se u istraživanju.

Tagovi: širenje koronavirusa, koronavirus u Europi, koronavirus u Kini
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE