GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Hrvati manje zabrinuti za klimatske promjene

Istraživanje: Hrvati manje zabrinuti za klimatske promjene
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Istraživanje stavova i uvjerenja o klimatskim promjenama prevedeno među gotovo 30.000 ljudi pokazalo je da su Hrvati manje zabrinuti ljudskim djelovanjem na klimu od većine ispitanika u 40 zemalja svijeta.

Rezultati istraživanja, koje je provelo svjetsko udruženje za istraživanje tržišta WIN International u suradnji s Medianom Fides, pokazalo je "neku vrst globalnog konsenzusa" u tvrdnjama da dolazi do klimatskih promjena koje vode globalnom zagrijavanju, s kojima se složilo više od 85 posto ispitanika u 40 zemalja.

Samo 70,4 posto Hrvata smatra da su klimatske promjene rezultat ljudske aktivnosti

Stav hrvatskih ispitanika zemlju je pozicionirao prema najpozitivnijim, pokazalo je istraživanje, što može, upozorava Mediana Fides, znatno usporavati napore u nekim akcijama koje bi dovele do ublažavanja efekta klimatskih promjena u našoj zemlji.

Pokazalo se da samo 70,4 posto Hrvata smatra da su klimatske promjene rezultat ljudske aktivnosti, što nas pozicionira na pretposljednje mjesto od 40 zemalja, dok ta vrijednost u Sloveniji iznosi 86,8 posto, a u Italiji 83 posto.

Oko pitanja predstavljaju li klimatske promjene ozbiljnu prijetnju čovječanstvu stav Hrvata je treći od straga - 69,7 posto. Iza nas su samo Pakistan (62,0 posto) i Kina (56,8 posto).

Na tvrdnju da je već prekasno za ublažavanje efekta klimatskih promjena, Slovenci su zauzeli pozitivniji stav od Hrvata. S tom tvrdnjom ne slaže se 57,4 posto ispitanika Hrvatske i 63,1 posto ispitanika Slovenije, dok su ispitanici Italije puno negativnijeg mišljenja - samo 35,4 posto.

Kad se pogleda slaganje sa svim tvrdnjama, 30 posto ispitanika iz Hrvatske izjasnilo se potvrdno da je globalno zagrijavanje ozbiljna prijetnja, da je rezultat ljudske aktivnosti, da dolazi do klimatskih promjena koje vode globalnom zagrijavanju te da je već prekasno za ublažavanje efekta klimatskih promjena.

Većina drži da je globalno zagrijavanje ozbiljna prijetnja čovječanstvu

Ispitanici svih zemalja obuhvaćenih istraživanjem u visokom postotku složili su se da je globalno zagrijavanje posljedica ljudske aktivnosti (84,4 posto) te da predstavlja ozbiljnu prijetnju čovječanstvu (84,5 posto).

No, mišljenja su bila podijeljena oko pitanja "ima li vremena za promjenu", jer se njih 45,9 posto izjasnilo da je već prekasno za suzbijanje klimatskih promjena.

Iako sve regije pokazuju jednaku razinu svijesti, azijsko-pacifička regija pokazala je najnegativniji pogled na budućnost kad ih se pitalo ima li vremena da se nešto učini za smanjenje efekta klimatskih promjena - 54,9 posto.

Na suprotnoj je strani SAD s najpozitivnijim pogledom - 54,6 posto, najvjerojatnije zbog američke politike koja odbija ozbiljno shvatiti klimatsku prijetnju.

Iako u svijetu generalno prevladava velika zabrinutost zbog klimatskih promjena, postoje neke razlike između zemalja kada ih se pita jesu li klimatske promjene rezultat ljudske aktivnosti.

Suglasnost s tom tvrdnjom doseže čak 97,1 posto u Tajlandu, 94,8 posto u Ekvadoru i i 93,2 posto u Indiji, za razliku od Pakistana, čiji se građani smatraju manje odgovornima - 59,8 posto.

Tagovi: klimatske promjene, globalna ekonomija, Hrvati i klimatske promjene, globalno zagrijavanje
PROČITAJ I OVO
Plenković: Uhistili bismo Putina
PORUKE
Plenković: Uhistili bismo Putina
BRUXELLES - Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje, posjetio Hrvatsku on bi bio uhićen sukladno proceduri predviđenoj zakonom, izjavio je Plenković.
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE