GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Island privremeno obustavlja kitolov u ime dobrobiti životinja

Island privremeno obustavlja kitolov u ime dobrobiti životinja
KITOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
REYKJAVIK - Island privremeno obustavio kitolov u ime dobrobiti životinja Islandska vlada objavila je danas da obustavlja kitolov do kraja kolovoza, u ime dobrobiti životinja, također dajući naslutiti da se kontroverznoj praksi bliži kraj.

"Donio sam odluku o privremenom zaustavljanju kitolova" do 31. kolovoza, rekao je ministar hrane Svandis Svavarsdottir, dodajući da se odluka temelji na zakonu o dobrobiti životinja.

Ministar je dodao da ova djelatnost nema budućnost ako Vlada i ovlaštenici lova ne mogu jamčiti uvjete za dobrobit kitova.

Posljednje aktivno lovačko društvo u zemlji Hvalur već je najavilo da će mu ova sezona biti posljednja zbog pada isplativosti ribolova.

Sezona kitolova na Islandu traje od sredine lipnja do sredine rujna, no aktivnosti se vjerojatno neće nastaviti nakon 31. kolovoza.

Godišnje kvote dopuštaju ubijanje 209 velikih i 217 malih kitova. No ulov je posljednjih godina manji zbog manje potražnje za kitovim mesom.

Prema posljednjim anketama, 51 posto Islanđana je protiv kitolova, u usporedbi s 42 posto prije četiri godine.

Islanđani su protiv lova jer ubijanje kita može trajati nekoliko sati i protivno je islandskom zakonu.

Tagovi: Island, kitolov, kitovi
PROČITAJ I OVO
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
POZIV
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
ZAGREB - Povjesničar Josip Jurčević, novoizabrani zastupnik Domovinskog pokreta (DP), gostovao je u podcastu Mrežnica, gdje je govorio, među ostalim, o slaganju nove većine koje traje već 14 dana i drugim političkim aktualnostima u zemlji te je nimalo biranim riječima komentirao šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, s kojim DP pregovara o novoj vladi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE