GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ideja Schengena je propala

Ideja Schengena je propala
PROPAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 07:52
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne smatra da nema straha za Slovence, koji vikendom rado odlaze u Hrvatsku.

Kada Slovenija uvede unutarnje kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, a Italija na talijansko-slovenskoj granici, barem na neko vrijeme bit će onemogućen slobodan prelazak granice sa sve četiri susjedne države Slovenije, piše N1 Slovenija.

„Schengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja europskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Schengen je propao kao ideja. Možda neke granične prijelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema”, rekao je Boštjan Perne za N1.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH jučer nisu željeli komentirati najavljeno postavljanje policije na granice Italije i Hrvatske. “Pratimo razvoj situacije i ovisno o potrebama prilagođavamo policijski sustav”, poručuju kratko iz MUP-a.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produljiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine.

Ponovne privremene kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavijestiti Bruxelles.

Tagovi: granica, granične kontrole, Slovenija, Schengen
PROČITAJ I OVO
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE