GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I mađarski istražitelji angažirani oko hesreće helikoptera kod Drniša

I mađarski istražitelji angažirani oko hesreće helikoptera kod Drniša
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2023 / 06:58
Autor: SEEbiz
DRNIŠ - Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić", srušio se u srijedu 21. lipnja 2023., oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.

U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga. Ministar obrane RH Mario Banožić održao je konferenciju za medije povodom pada helikoptera.

“Očekujemo da uskoro započne sama istraga koja će dati detalje kako je došlo do ovoga”, rekao je ministar Banožić te je izrazio sućut obiteljima.

“Dat ćemo potpunu podršku u svemu što je potrebno dok su ovdje u boravku u RH, i kroz istragu i ostale aktivnosti. Još jednom iskrena sućut svima”, rekao je Banožić.

Na konferenciji je dalje priopćeno da se “ovaj nesretni događaj se zbio tijekom obučnog događaja”.

Riječ je o obuci u planinskom letenju, to je dio obuke u međunarodnom planu”, rekao je Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera.

“Očekujemo da se našim istražiteljima pridruže i mađarski istražitelji.”

“Ovaj tragični događaj rješavat ćemo prioritetno. Istraga će pokazati sve vezano za uzroke ove tragedije. Nažalost, događa se”, rekao je Michael Križanec, šef HRZ-a.

Direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga brigadir Tomislav Pušnik također je uputio izraze sućuti svim kolegama iz mađarskih oružanih snaga na gubitku njihovih kolega, kao i njihovim obiteljima, suprugama i djeci kojima je u ovom trenutku najteže: “Svima njima iskazujemo poštovanje zbog nesretnog događaja“. Istaknuo je kako će MSAP pružiti svu potporu kolegama koji se nalaze na obuci, kao i obiteljima poginulih pilota.

Također, pojasnio je detalje događaja navodeći kako se nesretni događaj dogodio tijekom obuke planinskog letenja koja se provodi kroz dva tjedna kroz sve planske procese. “Obuka je bila planirana. Dva mađarska helikoptera provodila su obuku u istoj pilotažnoj zoni i zadnji kontakt sa posadom helikoptera koji je nastradao bio je neposredno prije nego što se jedan od helikoptera vratio nazad“, rekao je te pojasnio kako u ovom trenutku nema informacija što je uzrok udesa.

“Nema informacija o tome što je uzrok udesa, nije se desio u pilotežnoj zoni nego na povratku. Pustimo istražnim tijelima da naprave istragu i da dođu do završnih rezultata”, dodao je Pušnik.

Ne možemo prstom upirati ni u koga. Pravilo je ‘vidi i izbjegni bilo kakvu prepreku'”, rekao je Križanec i dodao kako “na visinama manjim od 300 metara ne možeš biti siguran da ništa nije u zraku”. Istaknuo je da ažuriraju karte.

“Što se tiče ziplinea, nalazi se u kanalu i dalekovod ide iznad toga i to je ucrtano”, kazao je Pušnik.

“Vojni helikopteri nemaju crne kutije, imaju uređaje koji prate parametre leta helikoptera koji prate rad motora i transmisije. Ako nju pronađu to će uzeti kao jedna od relevantnih stvari za analizu”, dodao je Pušnik.

Tagovi: DRNIŠ, Pad helikoptera, Mađarska, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE