GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvoj-Šipek: Nisam se željela riješiti Vanje Marušić

Hrvoj-Šipek: Nisam se željela riješiti Vanje Marušić
DORH-USKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2023 / 20:14
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Vanja Marušić je učinila propust u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave, to je bio glavni razlog zbog kojeg je morala otići.

Propust se sastoji u tome da nije obavijestila Ministarstvo pravosuđa i DORH, odnosno mene kao glavnu državnu odvjetnicu jer prema Zakonu o DORH-u, Zakonu o USKOK-u i Poslovniku državnog odvjetništva svaki državni odvjetnik je dužan u poslovima pravosudne uprave redovito obavještavati i odluke koje donosi objaviti i dostaviti glavnom državnom odvjetniku, kazala je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Prema odredbi članka 53. Zakona o DORH-u obveza je svaki akt državnoodvjetničke uprave dostaviti višem državnom odvjetništvu u roku od osam dana od donošenja, pojasnila je glavna državna odvjetnica za HRT.

“U ovom slučaju u odnosu na USKOK koji je dio sustava DORH-a i u rangu je Županijskih državnih odvjetništava, trebala je obavijestiti DORH”, dodala je Hrvoj-Šipek.

Prometna nesreća koju je skrivio vozač Vanje Marušić dogodila se prije godinu dana. Na pitanje kako bi postupila da ju je odmah izvijestila o nesreći, Hrvoj-Šipek je odgovorila:

“USKOK je bio u obvezi naknaditi štetu s obzirom da je štetu izvorno naknadila agencija i prema sporazumu kojiim je vozilo ustupljeno USKOK-u štetu je u konačnici morao podmiriti USKOK. Nakon toga je trebala obavijestiti Ministarstvo pravosuđa i to je ono što bih joj ja bila savjetovala zbog toga što je vozač zapravo zaposlenik Ministarstva i na njemu je odluka hoće li pokrenuti stegovni postupak, hoće li tražiti regres, a nikako na DORH-u, odnosno USKOK-u”.

Hrvoj-Šipek smatra da se ovdje ne može povući paralela sa slučajem župana Dekanića.

“Prema svim podacima koje imamo, a izvršili smo uvid u prekršajni spis, vozač je bio sam i na putu prema stanu ravnateljice USKOK-a kako bi je vozio na posao”, rekla je.

Nakon anonimne prijave, glavna državna odvjetnica pozvala je Marušić na razgovor.

“Tad mi je dala odgovor da nije obavijestila jer je jednostavno zaboravila. Zatražili smo pismeno očitovanje. Ona je tada izvijestila o tome na koji je način izvršeno plaćanje štete uz konstataciju da smatra da je upitno bi li vozač trebao odgovarati za štetu”, rekla je Hrvoj-Šipek.

“Pitanje hoće li vozač platiti štetu ili ne ovisi o daljnjem postupku koji je trebao eventualno biti pokrenut protiv njega, to je pitanje u nadležnosti Ministarstva pravosuđa koje će cijeniti sve okolnosti. Činjenica je da je prekršaj počinjen, da je vozač priznao prekršaj i po mom mišljenju počinjeni prekršaj, za koji je proglašen odgovornim, ima se izjednačiti s krajnjom nepažnjom, a koja povlači pitanje stegovne odgovornosti i pitanje naknade štete”, pojasnila je.

Hrvoj-Šipek sastala se danas s premijerom Plenkovićem te ga upoznala s okolnostima razrješenja ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić. Hrvoj-Šipek također je informirala premjera o odluci kojom je Željku Mostečak, zamjenicu glavne državne odvjetnice, ovlastila za obnašanje dužnosti ravnateljice USKOK-a.

“Premijera sam izvijestila nakon što sam donijela odluku jer je to stvar DORH-a i upravljanja DORH-om. Za sve one koji se ovih dana bave špekulacijama imam pitanje, da sam ja prešutila i da nisam ništa poduzela, kakvo bi se onda pitanje postavilo”, upitala je.

Mnogi smatraju da je razlog ostavke Vanje Marušić bizaran. Neki pak idu dalje pa ističu da je Hrvoj-Šipek iskoristila ovaj slučaj da je se riješi s važne pozicije.

“Ta teorija je pucanj jer da sam se htjela riješiti Vanje Marušić i da sam sumnjala u nju kao osobu i profesionalca onda je ne bi imenovala ravnateljicom USKOK-a. Obje smo predugo u sustavu, prije svega smo profesionalke, stručne i odgovorne za svoj rad. Pitanje propusta i obavljanja državnoodvjetničke dužnosti moramo potpuno odvojiti od onoga što se tiče stručnog i kvalitetnog rada na konkretnim predmetima. Tu nikada nije u pitanju bila Vanja Marušić niti odluke koje je donosila”, kazala je Hrvoj-Šipek.

Na pitanje je li Marušić imala u planu otvoriti neke nove slučajeve protiv visokih dužnosnika HDZ-a, Hrvoj-Špek je odgovorila da se o izvidima ne smije javno govoriti.

Željka Mostečak imenovana je v.d. ravnateljicom USKOK-a. Na posljednji natječaj za tu poziciju javila se samo jedna osoba – Vanja Marušić.

“Postoji veliki problem jer je to izuzetno težak, odgovoran i zahtjevan posao koji uvijek završava kritikom. Štogod učinili dobiva ili pozitivan ili negativan predznak ovisno koga je određeni postupak dotaknuo. Natječaj će ići relativno brzo”, rekla je Hrvoj-Šipek.

Na kraju je istaknula kako ne bi ponovno dala podršku Marušić ukoliko bi se javila na natječaj.

Fotografija: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: Zlata Hrvoj Šišek, Vanja Marušić, Damir Dekanić, USKOK
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE