GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU obilježila najveća znanstvena konferencija na području zdravstva

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU obilježila najveća znanstvena konferencija na području zdravstva
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Više od 600 znanstvenika i stručnjaka sudjelovalo je na e-konferenciji Better Future of Healthy Ageing 2020, gdje su kroz više od 70 prezentacija predstavljene nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje i održivost zdravstvenih sustava.

Konferencija, čiji je organizator bio Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tijekom protekla tri dana virtualno je umrežila 30 zemalja, a Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar” bila je središnja pozornica i tehnički centar, odakle se odvijao cijeli program. Tako je Hrvatska još jednom pridobila svjetsku pozornost na području zdravstva, nakon što se uspješno izborila s epidemijom COVID-19.

Ulaskom u 2020. započela je dekada zdravog starenja. Prema projekcijama UN-a, svjetska populacija osoba iznad 60 godina će se udvostručiti do 2050. Ovo predstavlja velik javnozdravstveni izazov za cijeli svijet. Ovom tematikom, kao i važnošću razvoja zdravstvenih sektora i brojnim drugim temama, bavila se Better Future of Healthy Ageing 2020 konferencija.

„Naša povijest i ostavština dr. Andrije Štampara su dokaz da Hrvatska itekako ima značaj u svjetskoj zdravstvenoj zajednici. Okupljanjem sudionika iz čak 30 zemalja, usprkos uvjetima epidemije i potresu koji je pogodio naš fakultet, pokazali smo da Hrvatsku podjednako cijene znanstvena i politička struka.“, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Upravnog odbora konferencije BFHA2020 Marijan Klarica.

E-konferencija završila je okruglim stolom na kojem su sudjelovali eminentni hrvatski i svjetski znanstvenici. Na konferenciji je usvojen Policy paper koji objedinjuje preporuke za zdravije starenje i održivost zdravstvenih sustava, te će biti uvršten u Green paper EU-a.

„Ovo je najveća znanstvena konferencija koja se održala u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Uvjereni smo da će ovaj Policy paper imati veliki značaj za hrvatski zdravstveni sustav, ali i za zdravstvene sustave svih zemalja članica EU.“, poručila je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

BFHA2020 održala se od 3. do 5. lipnja te je kao takva bila najveća znanstvena konferencija u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Konferencija je dobila financijsku podršku Horizona 2020, najvećeg programa Europske unije za istraživanje i inovacije koji financira gotovo 80 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020.

Tagovi: i Better Future of Healthy Ageing 2020, hrvatsko zdravstvo, predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, Marijan Klarica, Medicinski fakultet u Zagrebu, Mirjana Kujundžić Tiljak, Škola narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar
PROČITAJ I OVO
Jonjić: Za neke struke bi cijepljenje trebalo biti obavezno
CIJEPLJENJE
Jonjić: Za neke struke bi cijepljenje trebalo biti obavezno
ZAGREB - Imunolog Stipan Jonjić u Novom je danu komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, širenje delta varijante i kako potaknuti ljude na cijepljenje s obzirom na to da su i predsjednik Vlade i ministar zdravstva izjavili da plan o 50 posto cijepljenog stanovništva do 1. srpnja neće uspjeti.
Istra peti dan bez novih slučajeva zaraze
ZARAZA
Istra peti dan bez novih slučajeva zaraze
PULA - Istarska županija pet dan uzastopce nije zabilježila ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.
Umro bivši filipinski predsjednik Benigno Aquino
IN MEMORIAM
Umro bivši filipinski predsjednik Benigno Aquino
MANILA - Bivši filipinski predsjednik Benigno Aquino preminuo je u četvrtak nakon hospitalizacije u Manili, navodi Reuters bolničke izvore.
Ljubljana je sedmo najprikladnije mjesto za doseljenike
STUDIJA
Ljubljana je sedmo najprikladnije mjesto za doseljenike
LJUBLJANA - U studiji MoverDB, tijekom razdoblja smirivanja epidemiološke situacije sastavljen je popis najboljih mjesta za boravak ljudi koji planiraju preseliti u inozemstvo.
Grčka ukida nošenje maski na otvorenome
MASKE
Grčka ukida nošenje maski na otvorenome
ATENA - Grčka je u srijedu objavila da od četvrtka ujutro ukida obvezu nošenja maski na otvorenome, osim u slučaju velikih okupljanja, slijedeći isti korak koji su, vezano uz pandemiju koronavirusa, već napravile, Francuska, Španjolska i Italija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE