GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU obilježila najveća znanstvena konferencija na području zdravstva

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU obilježila najveća znanstvena konferencija na području zdravstva
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Više od 600 znanstvenika i stručnjaka sudjelovalo je na e-konferenciji Better Future of Healthy Ageing 2020, gdje su kroz više od 70 prezentacija predstavljene nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje i održivost zdravstvenih sustava.

Konferencija, čiji je organizator bio Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tijekom protekla tri dana virtualno je umrežila 30 zemalja, a Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar” bila je središnja pozornica i tehnički centar, odakle se odvijao cijeli program. Tako je Hrvatska još jednom pridobila svjetsku pozornost na području zdravstva, nakon što se uspješno izborila s epidemijom COVID-19.

Ulaskom u 2020. započela je dekada zdravog starenja. Prema projekcijama UN-a, svjetska populacija osoba iznad 60 godina će se udvostručiti do 2050. Ovo predstavlja velik javnozdravstveni izazov za cijeli svijet. Ovom tematikom, kao i važnošću razvoja zdravstvenih sektora i brojnim drugim temama, bavila se Better Future of Healthy Ageing 2020 konferencija.

„Naša povijest i ostavština dr. Andrije Štampara su dokaz da Hrvatska itekako ima značaj u svjetskoj zdravstvenoj zajednici. Okupljanjem sudionika iz čak 30 zemalja, usprkos uvjetima epidemije i potresu koji je pogodio naš fakultet, pokazali smo da Hrvatsku podjednako cijene znanstvena i politička struka.“, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Upravnog odbora konferencije BFHA2020 Marijan Klarica.

E-konferencija završila je okruglim stolom na kojem su sudjelovali eminentni hrvatski i svjetski znanstvenici. Na konferenciji je usvojen Policy paper koji objedinjuje preporuke za zdravije starenje i održivost zdravstvenih sustava, te će biti uvršten u Green paper EU-a.

„Ovo je najveća znanstvena konferencija koja se održala u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Uvjereni smo da će ovaj Policy paper imati veliki značaj za hrvatski zdravstveni sustav, ali i za zdravstvene sustave svih zemalja članica EU.“, poručila je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

BFHA2020 održala se od 3. do 5. lipnja te je kao takva bila najveća znanstvena konferencija u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Konferencija je dobila financijsku podršku Horizona 2020, najvećeg programa Europske unije za istraživanje i inovacije koji financira gotovo 80 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020.

Tagovi: i Better Future of Healthy Ageing 2020, hrvatsko zdravstvo, predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, Marijan Klarica, Medicinski fakultet u Zagrebu, Mirjana Kujundžić Tiljak, Škola narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE