GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski zatvori pretrpani kruijumčarima migranata

Hrvatski zatvori pretrpani kruijumčarima migranata
MIGRANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 10:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski sudovi i zatvori zatrpani su slučajevima vezanim uz krijumčarenje ljudi, piše Večernji list, navodeći da je u hrvatskim zatvorima 651 krijumčar migranata.

Zadnjih godinu dana gotovo da ne prođe dan da policija ne izvijesti o uhvaćenim migrantima i krijumčarima. Sudeći po izjavama koje su neki krijumčari dali pred hrvatskim sudovima, ispada da po krijumčarenoj osobi, ako ih dovedu do dogovorenog cilja, zarade do 2000 eura.

Rade to iz koristoljublja, no pravdaju se sucima da samo žele popraviti svoju lošu materijalnu situaciju. Iako policija migrante i krijumčare ljudi hvata duž čitave granice, najviše posla ima uz granicu s BiH, pa je i Općinski sud u Karlovcu najzatrpaniji predmetima koji se odnose na krijumčarenje migranata.

Ima ih sa svih strana svijeta, čak i iz Kine, Moldavije, Indije. I dok policija migrante nakon hvatanja popiše, oni zatraže azil i tako si po zakonu osiguraju “vizu” od sedam dana, tijekom kojih moraju napustiti Hrvatsku i izići iz EU. Pa onda to vrijeme iskoriste i za pronalazak druge rute za odlazak na zapad.

Uhvaćeni krijumčari migranata zapnu u hrvatskom pravosudnom sustavu nekoliko godina - ovisno o dosuđenoj kazni, a uvijek im se, kažu suci, izriču zatvorska i sporedna novčana kazna. Za to kazneno djelo propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, odnosno od tri do 12 godina zatvora u slučaju težeg oblika kaznenog djela, kada je ugrožena i sigurnost građana. A to se sve češće događa jer je u zadnje vrijeme po hrvatskim cestama bilo nekoliko policijskih potjera za krijumčarima ljudi.

Suci kažu da krijumčarima izriču kazne zatvora iznad zakonom pripisanog minimuma, piše Večernji list.

Tagovi: migranti, zatvori, krijumčari, migraCIJE, KRIMINAL
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE